Közélet

Napokon belül elsötétülhet a megyében több ezer tévé

Napokon belül elsötétülhet a megyében több ezer tévé

2013. július 18., csütörtök
Napokon belül elsötétülhet a megyében több ezer tévé
televizio

Az ország középső harmadában július 31-én lekapcsolják az öt gerincadót, az analóg műsorszórás megszűnik, a hagyományos készülékekkel át kell állni digitális adásra.

Aki nem áll át digitális műsorfogásra, annak a képernyője elsötétül és öt napig egy felirat lesz látható, hogy mit kell tennie. A digitális átállás első üteme Július 31-én zárul, amikor az ország középső területén 14 megyében megszűnik a hagyományos analóg műsorszórás, leáll a győri, Kab-hegyi, budapesti, szentesi és a szegedi adótorony. A digitális átállás érintettjei azok, akik jelenleg kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 műsorait fogják szoba vagy tetőantennán, ezután csak úgy tudnak ingyenesen televíziózni, ha meglévő készülékükhöz egy set-top-box-ot, illetve egy antennát kapcsolnak, vagy egy előfizetéses szolgáltatást választanak. „A digitális átállás az a folyamat, amelynek során az analóg műsorterjesztés helyébe a digitális műsorterjesztés lép. Ez a földfelszíni televíziózás számára azt jelenti, hogy megszűnik a hagyományos, analóg földfelszíni műsorszórás, amelynek helyébe a frekvenciasáv hatékonyabb és gazdaságosabb hasznosítását lehetővé tévő digitális sugárzás lép. Nemcsak a minősége lesz jobb a képeknek, hanem plusz, ingyenes szolgáltatásokat is kapnak a tévénézők, úgymint gyermekvédelmi zár, a kedvenc filmek eredeti nyelven megtekinthetősége, elektronikus műsorújság” – tájékoztatta portálunkat

Zsupán Attila

, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatója Szegeden a Megyeházán.

Vári Péter

, a Hatóság műszaki főigazgató-helyettese elmondta, hogy a digitális adás jelenleg már az ország területének 98 százalékát fedi le, tehát bármikor átállhatunk a korszerűbb vételi módra. Ehhez nem szükséges új televíziót vásárolnunk, elég egy jelátalakítót, más néven set-top-boxot és antennát csatlakoztatni már meglévő készülékünkhöz. Aki több csatornát szeretne nézni, mint az átállás után ingyenesen elérhető 7, választhatja a piacon lévő szolgáltatók előfizetési csomagjai közül is. Az NMHH szociális támogatási rendszert is kidolgozott annak érdekében, hogy mindazok állami támogatást kaphassanak, akik önállóan nem képesek végrehajtani az átállást. Eddig a hatóság szakemberei több mint 400 ezer rászorultat kerestek fel. Mint

Magyar Anna

, a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta, „a megyében 21.253 rászorultat azonosítottak, és közülük 5.113 fő élt az állam által nyújtott lehetőséggel. Az NMHH szerelői már 3.781 főnél végezték el a szerelési munkálatokat, tehát ennyi háztartásban már a digitális átállás nyújtotta előnyöket élvezik.” Zsuppán Attila kiemelte, az átállás első üteméhez tartozó felmérés lezárult, és a szerelési munkálatok is hamarosan befejeződnek, így mindenki, aki érintett, de nem rászorult, szerezze be a digitális vételi eszközöket, hogy továbbra is tudja a tévéadásokat fogni. A szerelést egyébként egyenruhás, igazolvánnyal rendelkező szakemberek végzik majd el teljesen ingyen. Az átállás részleteiről a www.digitalisatalas.hu oldalon lehet tájékozódni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.