Kultúra

Leányvásár - Szerelmi történet abszurdokkal spékelve + FOTÓK

Leányvásár - Szerelmi történet abszurdokkal spékelve + FOTÓK

2013. július 1., hétfő
Leányvásár - Szerelmi történet abszurdokkal spékelve + FOTÓK
SZS20130701_szabadteri_leanyvasar_kozonsegtalalkozo_001

Azonosulni térrel, zenével és szerepekkel. Közönségtalálkozó a Leányvásár színészeivel és alkotóival a Tisza River Cafe Clubban.

A Leányvásár nyitja meg az idei Szegedi Szabadtéri Játékok műsorát július 5-én. A rendhagyó operett-darabot a film- és színházrendező

Gothár Péter

álmodta színpadra, aki új helyszínekkel és még karakteresebb alakokkal töltötte fel a történetet. Az eredetileg western környezetben játszódó művet egy szigetre, a Dagadtak szigetére írták, ahol a kövérek és a később érkező soványak konfliktusai szülik majd a nem mindennapi kacagtató és egyben drámai helyzeteket is. A rendező segítségére volt továbbá

Varró Dániel

dalszövegíró és

Vinnai András

is, aki humorra fűszerezte az operett szereplőinek párbeszédeit. Gothár Péter szerint az összekötő szövegek és a zene párosa adják azt a könnyedséget és iróniát, melyre szükség volt az új értelmezés létrehívásakor: „a zenének értelmezhető mesének kell lennie, ami szól is valamiről” – mondta.

Juronics Tamás

, a színmű koreográfusa hasonlóképp vélekedik a vizuális megjelenítésről is. A 24 művészt felsorakoztató táncos produkciók bár nem számítanak tömegtáncoknak, az óriási ruhák mégis nehézkessé teszik a mozgást, így nehéz szemléletessé varázsolni a koreográfiát is. Juronics próbálja rávenni a színészeket, hogy tegyenek egy-két mozdulatot szövegük közben, így a nézőtér hátsó soraiból könnyebb lesz észrevenni az éppen beszélőt. A díszlet elemeként szerepet kap egy tizenhat méter hosszú és tizenkét méter magas hatalmas hajó is, amivel a soványak a túlsúlyosok szigetére érkeznek, de sem a rendező, sem a szereplők nem kívántak elöljáróban sokat elárulni ennek szerepéről.

Még a színészek is „tanulnak”

Az alkotók mellett a színészek is felszólaltak, leginkább arról meséltek a közönség előtt, hogyan azonosultak karaktereikkel és melyek azok a jelenetek, ahol még az utolsó pillanatokban is csiszolásra szorulnak. Nagy Ervinnek a jelmezével akadnak gondjai. Tom Fleetwood bőrében egy 260 kg-os férfit kell játszania, így egyelőre nehézkesen mozog öltözőjében is. E mellett a mű különlegességének tartja azt a kettősséget, amit a drámai zene és a humoros töltetű szöveg nyújt: „mást súg a zene és egészen mást a szöveg” – majd érzékeltette, ez adja meg igazán az operett súlyát. Borbás Barbara színésznő korábban már játszott az eredeti Leányvásárban, idén Lucy Herrisont alakítja. Úgy nyilatkozott, akkori szerepéből kifolyólag egyszerre jelent számára könnyedséget és nehézséget is. Egyszerűbb dolga van azért, mert közelebbről ismeri a történetet, ugyanakkor az új töltet miatt nehezebb a drámaiból komoly hangvételre váltani. Kiss Diána Bessy Doundee szerepében maga részéről a folytonos járkálást és a színpad beöltését tartja még csiszolandónak a bemutatóig. Schell Judit Jack Herrison, vagyis Ujlaki Dénes feleségeként kapott szerepet, akinek kulcsszereplő ellenére nincs túl sok jelenete, ennek ellenére örül, hogy ismét a szabadtéri színpadára léphet. „Enyém a sziget” – büszkélkedett Hegedűs D. Géza, a Dagadtak szigetének polgármestere. Szerinte Gothár Péter operettje bonyolult, ugyanakkor nagyszerű és fantáziaserkentő mind a színésznek, mind pedig a nézők számára.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.