Sport

Kosárlabda: látványos figurák a Face Team szegedi edzőtáborában + FOTÓK, VIDEÓ

Kosárlabda: látványos figurák a Face Team szegedi edzőtáborában + FOTÓK, VIDEÓ

2013. július 8., hétfő
Kosárlabda: látványos figurák a Face Team szegedi edzőtáborában + FOTÓK, VIDEÓ
face_team18_gs

Közel egy éve működik Szegeden a Face Team Akrobatikus Sportszínház szegedi utánpótlása. Egyhetes nyári táborukban látogattuk meg az ifjakat, akik máris elképesztő kunsztokra képesek.

Márciusban

több mint zajos sikert aratott

a Weöres-iskolába látogató Face Team, olyannyira, hogy -

mint akkori cikkünkben is megemlítettük

- fellépésüket követően a szegedi utánpótláscsapat következő edzésén 30%-kal többen jelentek meg, mint az addigi állandó tagság, s a 17-20 fős létszámot azóta is tartják. "2012 szeptemberében indult el Szegeden a Face Team utánpótlás-nevelő csoportja, miután az Árkádban a mozgásszínház csapata látványos produkciót adott elő nagyon sok néző előtt. Addigra már megvolt, hogy a gyerekeknek tartandó edzéseink a Gábor Dénes-középiskolában lesznek, így már ennek jegyében tudtuk hirdetni magunkat" - idézte fel a kezdeteket a szegedi utánpótlás csoport vezetője.

Ollé Milán

hozzátette, a nagyobbak jelenleg 17 vannak, de három óvodás is velük edz, az életkor 5 és 14 év között oszlik meg. "De várjuk akár nagyobbak jelentkezését is, bárki kipróbálhatja magát" - teszi hozzá a Face Team egykori aktív kosárlabda-akrobatája, aki a csapatvezető

Takács Áronnal

közösen szervezte az utánpótlást a fővárosban, majd barátnőjét követve Szegedre költözött, ahol adta magát a lehetőség, hogy Győr után újabb utánpótlásképző bázist építsen ki a sportszínház. "Jó döntés volt, szerencsére nagyon hamar népszerűvé váltunk, s gyorsan kialakult egy nagyobb mag, amely köré szervezhetjük a képzést" - értékel a tréner. http://www.youtube.com/watch?v=KLz84xB2tdA

Közben a háttérben a bemelegítést követően gyakorolnak a gyerekek, akad aki még csak ismerkedik a szaltóval, van aki pedig csavart is visz bele, a nagyobbak pedig már a gyűrűre repülnek a trambulinról. Aztán már a kamerának is produkálják magukat a srácok, jön a szaltóból feladott labda a társnak, aki kíméletlenül bezsákolja egy kézzel, majd jönnek a hármas sorozatok palánkra pattintott, vagy feladott labdával, már ezek között is akad, amit sikerül befejezni. Sőt, nemcsak a fiúk, de a három lány is - bizony, Szegeden három leányzó is van az utánpótlásban, országosan is egyedülálló módon! - nekimegy egy hármasnak, s csak a befejezés marad el, de a nehezét könnyedén megcsinálják, félelmetes. Félelmetes? "Aki kezdetek óta űzi, vagy viszonylag korán sikerült leküzdenie félelemérzetét az ugrásoktól és szaltóktól, az nagyon hamar eljut olyan szintre, ami kívülről nézve egy átlagember, de akár egy sportember számára nagyon látványos tud lenni a produkció, hiszen magasra ugranak, szaltóznak, szaltópasszokat adnak" - magyarázza Ollé Milán. "Jól haladunk, de ehhez elengedhetetlen, hogy akik az edzésekre járnak, azok szeretnének is tovább fejlődni. A lelkesedéssel és a kitartással nincs gond" - tekint büszkén növendékeire az edző. A lelkesedéssel valóban nincs gond: a fiúk már közben újabb és újabb figurákat ötölnek ki, úgy kell őket visszafogni, hogy egyelőre csak azt gyakorolják, amit biztosan tudnak, s mint trénerük állítja, korukhoz képest már ezek az elemek is magasabb szintet képviselnek, mint elvárható lenne.

Tanév közben hetente 2x1 órás edzéseket tartottak a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézményének tornatermében, ősztől ezt 3x1 órára emelnék. S hogy nyáron se maradjon el az akrobatikus tréning, ezért egyhetes tábort szerveztek a gyerekeknek. "Nyáron nehéz összehangolni az edzéseket a nyaralások és a szünidő miatt. A tábor keretében azonban sikerült megoldanunk, s megfelelő létszámmal tudunk készülni, edzésben maradni, s már-már kisebb fellépésszerű koreográfia részleteket is gyakorolunk" - tudjuk meg. A napi program ezen edzésbe foglalt tábor során reggel 8-kor kezdődik, ekkor érkeznek meg az akrobatikus kosárlabda-palánták, 9-től 11-ig edzés, majd ebéd, s kis pihenő után 13.30-tól 15.30-ig ismét edzés következik. A szegedi edzőtábort követően a felnőtt csapat is táborba vonul egyébként hétfőtől, ők Tatán 4-5 edző irányításával napi 3 edzés során gyakorolnak. Mivel e táborban magasabb szinten álló, képzettebb tagok vesznek részt, a szegediek közül ott még nem lesz résztvevő. A szakember azonban bizakodó, jövőre már többeknek ott a helyük a nagyokkal egy táborban a Tisza-partról is. Mint Ollé Milán elmondta, a Gábor Dénes-iskola szerencsére komolyan a csapat mellé állt, folyamatosan lehetőséget biztosítva az edzésekhez, nagyon nagy hálával tartoznak ezért az intézménynek. A folyamatos edzések számának növelésével pedig szeretnék elérni, hogy nagyjából szeptember-októbertől egy-egy alkalommal iskolákban vagy akár kosárlabda-mérkőzéseken is felléphessen a szegedi csoport, tovább népszerűsítve a helyi utánpótlást a nagyközönség előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.