Közélet

Kerékpáros menet "Jó Szilágyi Albert" nyomában Vásárhelyen

Kerékpáros menet "Jó Szilágyi Albert" nyomában Vásárhelyen

2013. július 23., kedd
Kerékpáros menet "Jó Szilágyi Albert" nyomában Vásárhelyen
hmvhely_19-es_emlekmu

Az idén is kerékpárral járják végig Hódmezővásárhelyen az 1919. évi román megszállás áldozatainak halálmenetét július 25-én délután 5 órától; az emlékezők a Városházától a Kutasi úti emlékműig tekerve idézik fel a 94 évvel ezelőtti tragédiát. 1919-ben ötvenhat ártatlan, többségében helyi polgárt gyilkoltak le az alföldi város határában a megszálló román katonák.

Hódmezővásárhely határában zajlott az 1919-es esztendő egyik legszörnyűbb tömeggyilkossága, ahol román katonák 56 ártatlant végeztek ki minden ok nélkül. 1919. július 25-e reggelén a várost megszálló románok pribékje, a magát rendőrparancsnoknak kiadó

Berényi László

felhozatta a városháza börtönéből a korábban ártatlanul bebörtönzött helyi polgárokat, majd az egymáshoz kötözött emberek egy szakasznyi román katona kíséretében elindultak a város határába. A menetet rémülten figyelők közül Berényi többeket belöketett a halálmenetbe. A Hódmezővásárhelytől 6 kilométerre lévő Nagy Dezső-féle tanyánál álltak meg, ahol a román katonák a foglyokat csoportokba állítva agyonlőtték. A tömeggyilkosság 56 áldozatának közel fele 30 év alatti volt, túlnyomó többségük szegény sorban élt. A Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend szervezésében július 25-én, csütörtökön 17 órakor kerékpáros megemlékező menet indul a Kossuth térről, a Városházától; a szervezők rendhagyó, „biciklis történelemórán”,

Szilágyi Albert

balladáján keresztül idézik fel a több mint kilenc évtizede történt tragédiát. A résztvevők az Epreskert és az Aranyág érintésével tekernek ki a volt Nagy Dezső tanyához, a kivégzés színhelyére, majd a Kutasi út 194-es km-nél álló emlékműnél tartanak megemlékezést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.