Közélet

Keddre másodfokú figyelmeztetést adtak ki a viharos szél miatt

Keddre másodfokú figyelmeztetést adtak ki a viharos szél miatt

2013. július 29., hétfő
Keddre másodfokú figyelmeztetést adtak ki a viharos szél miatt

A hőség miatt keddre már csak citromsága, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki több megyére a meteorológiai szolgálat. A várható viharos szél miatt azonban négy megyére és Budapestre másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott szöveges figyelmeztetésében azt írta: az éjszaka átvonuló hidegfront hatására kedden az ország nagy részén megszűnik a hőség, csupán az ország délkeleti felén várható 25 fok körüli átlaghőmérséklet. A veszélyjelzés szerint kedden is 25 Celsius-fok feletti középhőmérséklet várható Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében. Így ezeken a területeken elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben. A meteorológiai szolgálat kiemelte továbbá, hogy az északnyugatira forduló szelet a Dunántúl északi felén viharos - akár 70-100 kilométer/órás - széllökések kísérik. Kedden napközben mérséklődik a szél erőssége, de még mindig várhatók időnként viharos lökések. Mint írták, a jelenlegi számítások alapján a fronthoz kapcsolódó zivatarok nem lesz különösen erősek. Késő este a Dunántúlon szórványosan kialakulhat zivatar, amelyet akár 90 kilométer/óránál is erősebb széllökések kísérhetnek, és akár 2 centiméternél nagyobb jégdarabokra is számítani lehet. A keddre virradó éjszaka során a Dél-Dunántúlon és a középső országrészben, majd napközben főként a Tiszántúlon kell készülni szórványos zivatarokra és szélrohamokra. Délután már csak az északkeleti országrészben várhatók zivatarok - tették hozzá. A legerősebb széllökések Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyében a 90 kilométer/órát is meghaladhatják. Ezért ezekre a területekre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A viharos széllel érkező front az országban

több helyen okozhat porvihart

. A heves zivatar miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés vonatkozik Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Pest megyére, valamint Budapest területére.

A viharos erősségű szél miatt fokozott figyelmet kér a rendőrség

A közeledő hidegfront hatására viharossá erősödő szél miatt az utakon, valamint az álló- és folyóvizeknél is fokozott figyelmet kér a rendőrség. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata hétfőn honlapján azt írta, hogy a viharos szél miatt megváltozhatnak a látási viszonyok, főként a sík területeken homokviharra is számítani lehet. Az ORFK ezért azt kéri, hogy a járművezetők fokozottan figyeljenek a sebesség helyes megválasztására, indulás előtt pedig a megszokottnál alaposabban ellenőrizzék a járművek műszaki állapotát. Hirtelen feltámadó szélben vízibiciklivel, valamint matraccal kerüljék el a mély vizet - hangsúlyozta a rendőrség. A nyílt vízen vízi járművel közlekedőktől azt kérik, hogy vihar esetén a part közelében tartózkodjanak, vagy menjenek ki a szárazföldre. A tavakon tartózkodók figyeljék a viharjelzést. A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy másodfokú viharjelzés esetén tilos a fürdőzés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.