Közélet

IPOSZ: a mikrovállalkozásokra külön politikát kellene alkalmazni

IPOSZ: a mikrovállalkozásokra külön politikát kellene alkalmazni

2013. július 7., vasárnap
IPOSZ: a mikrovállalkozásokra külön politikát kellene alkalmazni

A mikrovállalkozásokra és az önfoglalkoztató egyéni vállalkozókra külön politikát kellene kidolgozni és alkalmazni - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke az MTI-nek.

Az IPOSZ véleményezte a társadalmi egyeztetésen lévő, 2014-2020 közötti időszakra szóló kis- és középvállalkozói stratégiát, amelyben megállapította, hogy az Európai Unióban a kis- és középvállalkozás használt megfogalmazás nincs tekintettel a később csatlakozott országok vállalkozásainak méretére.

Németh László

kifejtette: hazai sajátosság, hogy a működő vállalkozások többségét a mikrocégek adják, ám rájuk ugyanazok az üzleti szabályok, körülmények vonatkoznak, mint az uniós fogalmak szerinti, sokkal nagyobb méretű kis- és középvállalkozásokra, azonban a mikrocégek nem tudnak megfelelni ezeknek a szabályoknak. A jogszabályokat már az európai kisvállalkozói törvény, a "small business act" szerint kellene megalkotni, és a "gondolkodj kicsiben" uniós gondolatot Magyarországon a még kisebbekre, a legkisebbekre kellene átültetni - vélekedett. Az IPOSZ elnöke szerint a mikrovállalkozásokra vonatkozó politikában egyértelműen meg kellene határozni, hogy milyen adminisztratív terhektől mentesülhetnének, és a már megkezdett adózási könnyítést esetükben tovább lehetni finomítani. A vissza nem térítendő uniós támogatások egy részét erre a szegmensre kellene irányítani, hogy ezeket a vállalkozásokat is életben lehessen tartani, hogy fel tudjanak zárkózni az uniós versenytársaikhoz, a munkahelyeket megőrizzék, esetleg bővítsék. A szövetség olyan speciális garanciabiztosító társaságot is javasol a mikrovállalkozások hitelfelvételéhez, amely olasz minta alapján működhetne, önkéntes tagság mellett jönne létre nonprofit jelleggel, és a helyi térséghez kötődne. Ezzel lecsökkenne a bizonytalan visszafizetésű hitel, a bankok kockázatának mérséklésével a hitelezési hajlandóságot ezen szektor irányába terelhetnék - mondta Németh László. A mikrovállalkozások mellé üzletviteli szolgáltatói rendszert is ki kellene építeni, az IPOSZ erre törekszik, de önerőből ezt nem tudja finanszírozni. Az IPOSZ mellett szól, hogy helyben, települési szinten tudja elérni az iparosokat, éppen ezért szorgalmazzák az állam támogatását ennek a tevékenységnek az elvégzéséhez - hangoztatta az IPOSZ elnöke. Hozzátette: ha a hazai ipart akarja a kormány támogatni, akkor a legkisebbeknél kell kezdenie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.