Közélet

Gyimesi László: Nem működik a szolgáltató város struktúrája Szegeden

Gyimesi László: Nem működik a szolgáltató város struktúrája Szegeden

2013. július 2., kedd
Gyimesi László: Nem működik a szolgáltató város struktúrája Szegeden
1

Botka László majdnem csődbe vitte Szegedet; a polgármester veszélyes terepre tévedt, mert pártpolitikai célokra használja a várost – véli a Fidesz helyi szervezetének újraválasztott elnöke.

A helyi Fidesz szervezetében

június végén tartottak tisztújítást

, ahol nagy egyetértésben választották újra elnökké

Gyimesi Lászlót

. Gyimesi először 2004-től 2005 júniusáig töltötte be ezt a tisztséget, majd 2007-ben nyerte el ismét a bizalmat, s immár negyedik ciklusát kezdheti meg. 2006 óta tagja a szegedi közgyűlésnek. A politikussal a közelgő feladatokról és arról beszélgettünk, hogy miért jár Szeged rossz úton, és ki lenne a legalkalmasabb kihívója

Botka László

(MSZP) polgármesternek.

- Egy olyan helyi fideszes tisztújításon vagyunk túl, ami nyugalomban telt, nem voltak ellenjelöltek, elmaradtak az előző ciklusokban megszokott izgalmak...

- Úgy is értelmezhetem, hogy egyfajta igazolása ez az elmúlt 4-5 év munkájának. Korábban voltak bizonyos törések a szervezetben, de mára sikerült integrálni a legnagyobb jobboldali közösséget Szegeden. Egy közös cél felé próbálom terelni az embereket, ez a polgári körös időmben is hatékonyan működött. Az önkormányzati körzetemben is jól alakulnak a dolgok, évtizedes problémákat sikerül most sorra megoldanunk, és a Fideszben is, ahogy látható, összeállt egy előremutató stabil egység.

- A körzeténél maradva, felsorolna néhány akadályt, amit az utóbbi időben sikerült átlépni, elhárítani?

- Legkönnyebben említhető példa az a zebra, amit most adtunk át a Bécsi körút, Alföldi utca sarkán, ezt a helyiek 15 éve szerették volna megoldani. Őszre el fog készülni a Moszkvai körúton a Nemestakács utcánál a járdasziget a biztonságos átkeléshez. De visszatérve az első kérdéshez, a Fidesz-tagság egyetértett azzal, hogy amerre én vezetem a szervezetet, az egy jó irány, a városi érdekeket kell előtérbe helyezni, és egy kicsit fölülről szemlélni azokat. A konfrontációnak is megvan a helye és ideje, amikor együttműködésre van szükség, akkor viszont arra kell törekedni. Akkor kell szólni, és úgy, amikor kell, nemcsak akkor, amikor lehet.

2

- Önkormányzati szinten komoly kihívások közt kellett dolgozni az elmúlt 3 évben, hiszen jobboldali többség tud összeállni a közgyűlésben, ugyanakkor nem olyan magabiztos mértékben.

Ebben a helyzetben a pártirányítás és az önkormányzati képviselőség összefügg. A közgyűlésben egy olyan felállás jött létre, hogy a Fidesz tud többséget teremteni a törekvései mellé. Az MSZP ebben a legkevésbé partner. A pártnak az önkormányzati választásokat megelőzően voltak nagy feladatai, amikor meg kellett alkotni a programot, és azt eljuttatni az emberekhez. Most a politika megjelenítője a frakció. A Fidesz szegedi elnökének ebben a helyzetben arra kell törekedni, hogy a meglévő egyensúly nem billenjen el egyik irányba sem, egészséges mértékben jelenjen meg Szegeden a pártpolitika és a városirányítás. A frakcióvezetővel,

Bohács Zsolttal

gördülékeny az együttműködés, forró dróton vagyunk kapcsolatban minden nap.

- Mennyire valósulhatnak meg egy MSZP-s polgármester vezetése alatt a helyi jobboldali politika elképzelései?

- Az integrátor szerep, az együttműködő polgármesterkép, amit gyakran szeret magáról lefesteni Botka László, a legrövidebb szlogen szintjén áll csak meg. Ha mögé nézünk, akkor ebből semmi sem igaz. A közgyűlés döntéseit, a bizottsági munkát ott és akkor próbálják ellehetetleníteni amikor, és ahol csak bírják. A döntések előkészítését, meghozatalát, végrehajtását minden szinten akadályozzák, ezt kár volna leplezni. Ez a helyzet. A bizottsági, közgyűlési döntések felfüggesztése nem azon múlik, hogy törvényesek voltak-e vagy nem, hanem, hogy a polgármester személy szerint egyet tud érteni azokkal vagy sem. Mert ha már egy kicsit is nem tetszik neki, akkor először az önkormányzati törvény mentén megpróbálja elhúzni, elhalasztani a döntést, sőt még törvénysértésbe is belemegy. Ki kell mondani, hogy az ország jó úton jár, Szeged nem. A kormány valamennyi döntésével tudatosan szembehelyezkedik a polgármesteri hivatal. Sőt a város első embere addig feszítette a húrt, hogy kis híján a csőd felé terelte a várost. Azt nyilatkozta ugyanis mikor az állam az adósságátvállaláskor Szeged válláról 14 milliárdnyi hitelt vett volna le, hogy a városnak erre nincs szüksége. Ha a kormány nem vállalta volna át a tartozás felét, akkor a szigorú államháztartási törvény miatt ma már nem tudnánk fejlesztési hiteleket sem felvenni. Míg országos szinten elmozdulás történt pozitív irányokban, csökken az infláció, az államadósság, a hiány, addig helyi szinten nő a munkanélküliség, továbbra sincsenek termelő beruházások. Míg a miniszterelnök az ország újraiparosításáról beszél, addig Szegeden nyomokban sem lelhető fel ez irányú törekvés, míg más magyar városokban igen. Debrecenben ötmilliárdból építenek új ipari parkot, nálunk pedig olyan villamosvonalra megy el a fejlesztési pénz, amit drágább üzemeltetni, mint az általa kiváltott buszokat, ezért megemelkedett az SZKT működési költsége, és a cég a csőd felé sodródott.

- Botka László a nagy cégek Szegedre csábításakor gyakran dobja vissza a labdát, és a közgyűlésben ülő Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőkre mutogat. Igaztalanul?

- Önmagában az önkormányzat nem teremt munkahelyet, a polgármester abban tud segíteni, hogy olyan gazdasági környezetet hoz létre a városában, ami vonzó a vállalkozásoknak, és saját lobbierejét arra használja, hogy termelő cégeket, beruházásokat csábítson ide. Ez nem történt meg az elmúlt 10 évben, és nem is fog, amíg Botka László ül a polgármesteri székben. Egy város sikeressége három pilléren nyugszik: az egyik a földrajzi elhelyezkedése és a történelme, a másik az itt lakók tudása, szorgalma, elkötelezettsége, a harmadik pedig a polgármesternek a személye, annak képességei, szorgalma, érdekérvényesítő hatékonysága. Az első két kérdésében nagyon jól állunk...

3

- A harmadik tényező miért nem teljesül – hiszen azt senki sem gondolja, hogy egy polgármester a városa érdekeivel szemben menne, mi hiányzik hát Botka Lászlóból ön szerint?

- Egy elszólását említeném csak Botkának, aki néhány évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy legnagyobb rémálma lenne, ha bekopogna az ajtón egy autógyár, mert nem bírna neki szakképzett munkaerőt, megfelelő nagyságú területet adni. Ez mindent elárul arról, hogy Szegeden hogyan állunk hozzá, ha egy nagy cég kerül szóba. Pedig többször jelezte egy-egy komoly vállalat, hogy ide települne, de mindig meghiúsult az ügy. Nem kell ahhoz fideszesnek lenni, hogy termelő beruházás kerüljön egy városba. Makónak MSZP-s polgármestere van, és 39 milliárd forintból épült fel

egy svájci cég ízesítőanyag-gyára

. Így

Makón mintegy 300 új munkahely jött létre

, és háromszor annyi beszállítói, termelői, kereskedelmi vállalkozást foglalkoztat majd. De 2002 és 2010 között MSZP-s kormányok voltak, és akkor sem érkezett egy nagyobb üzem se Szegedre. Pedig Botka Lászlónak egy másik kedvelt szlogenje volt, hogy ha elkészülnek az autópályák, akkor dübörög majd fel igazán a gazdaság, de nem történt semmi. Vannak kormányoktól függetlenül sikeres és kevésbé sikeres városok. Az elmúlt évtizedben Szeged leszakadt. A helyi gazdaságszerkezet teljesen torz. Túlnyomó többségben van a kereskedelem, a még itt lévő nagyobb termelő cégek is más székhelyet váltottak, a KÉSZ Kft. például Kecskemétre ment el, a Szilánk kiköltözött Szatymazra.

- Nem is rejti véka alá a polgármester, hogy ő nem hisz az ipar erejében Szegeden, mert szerinte alapjában véve egy szolgáltató városban élünk, ezt a jelentést kell tartalommal megtölteni.

- A boltosok egymásból nem tudnak megélni, pláne úgy, ha a belvárosra rászabadítják a Dél-Alföld legnagyobb bevásárlóközpontját, az Árkádot, amely szép lassan tönkreteszi a belvárosi kereskedőket az ingyenes parkolójával, a szórakoztatócentrumával, a díszkövekkel kirakott sétálóutcával. Nálunk már hat Tesco van, Debrecenben most nyílt meg a negyedik, ebből kettő kicsi. A cívisvárosban 220 ezren élnek, itt 170 ezren. Azt hiszem, ezek a számok mindent elmondanak...

- Beszéljünk a közeljövőről! 2014 a választások (országgyűlési, európai parlamenti, önkormányzati voksolás lesz – a szerk.) éve, milyen feladatokra készül a párt helyi szervezete?

- Most zajlik a rezsicsökkentés kampányának értékelése, a kormánynak ez egy nagyon fontos lépése volt, hiszen első körben a villanynak és a gáznak az ára csökkent, majd a csatornadíjjal, a szemétszállítással és a kéménysepréssel folytatódik a sor július 1-jétől. Szegeden is gyűjtöttük az aláírásokat, magam is heteken keresztül jártam a körzetemet, az már biztos, hogy több mint 40 ezer az aláírások száma. A jövő évi országos választáson az lesz a párt feladata, hogy az akkor már négyéves kormányzati munka eredményeit, illetve a következő tervezett ciklus feladatait, vállalásait juttassa el az emberekhez, kommunikálja feléjük. A Fidesz az elmúlt években olyan kommunikációs munkára állt át, hogy a választóknak személyesen mondjuk el az üzeneteinket. Ezért a visszacsatolás is személyes lesz. A legnagyobb szabad kezet az önkormányzati választásokra kapunk, hiszen helyi problémákat helyi politikusok kezelnek, oldanak meg, a helyi program kidolgozása lesz majd a fő feladat. Az országos politika értékelésében főleg az országgyűlési képviselők eredményeire fókuszálunk majd.

4

- Mikortól várható a kampány igazi kezdete?

- Nincs kitűzve még pontos dátum, de a politikai érzékem azt súgja, hogy szeptember elejétől kezdődhet a nagy munka.

- Mit emelne ki a helyi eredmények közül, amelyek fegyvertények lehetnek egy kampányban?

- Fontosnak tartom azokat a kormányzati intézkedéseket kiemelni, amelyeket a parlamenti képviselőink támogattak, amelyekben részt vettek előterjesztőként is. Bohács Zsolt az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke, komoly megbízatása van. Amit mindenképpen hangsúlyoznék: a munkahelyteremtés, a kormány kétkezi, termelő munkához való hozzáállása, az ehhez kapcsolódó munkaügyi döntések, a bér-, járulékrendszerek átalakítása, az otthonteremtési kérdések, a devizahitelesek megmentése, a családtámogatási rendszer új alapokra helyezése, az egészségügyi rendszer átszervezése és a rendteremtés. Fontos lépés az egykulcsos adó bevezetése, mert ezzel aki többet keres az többet adózik, aki kevesebbet, az pedig kevesebbet. Ráadásul ehhez párosul egy európai szinten egyedülálló rendszer, ha valakinek gyereke van, akkor igényelhet adókedvezményt. Fontos lépés volt, hogy a családtámogatás igénybe vételét iskolába járáshoz kötötték.

- Egy helyhatósági választás előtt az embereket leginkább foglalkoztató kérdés a fideszes polgármesterjelölt személye, Botka László lehetséges ellenfele. Milyen karakterű emberre volna szüksége Szegednek?

- Olyanra, aki nem ugródeszkának tekinti a várost, és egy közös cél érdekében egyesíti az erőforrásokat. Egy olyan polgármester kell, aki bír lobbierővel, aki olyan szakértői háttérrel veszi magát körbe, hogy lefedjen minden területet. De a legfontosabb tényleg az, hogy ez az ember szegediekben gondolkodjon, és ne csak politikai haszonszerzés miatt üljön a székbe. Botka László 2010 óta egyre erőteljesebben pártpolitikai céljaira használja a várost. Az a politikai csatározás, amit most a polgármester a kormánnyal szemben folytat, már Szeged jövőjét is veszélyezteti. Nagy vízválasztó lesz az országgyűlési választás, hiszen az új jogszabály értelmében aki parlamenti képviselő, az nem lehet polgármester. Persze ez nem jelenti azt, hogy ha valaki elindul tavasszal az országgyűlési választáson, nem indulhat az önkormányzatin ősszel. Ha megnyeri ezt is, azt is, döntenie kell, melyiket választja. Egyébként nem gondolom azt, hogyha valaki indul országgyűlésin, az ősszel a polgármesteri székért is ringbe szállna. A politikai közélet logikája nem ezt diktálja. Ha valamiről le akar mondani, az rossz forgatókönyv, de az is, ha egy elbukott körzet után indul a polgármesteri székért: ha ló nincs, szamár is jó alapon. Összegezve: a polgármesternek konszenzusképes személynek kell lennie, aki alulról és felülről is elfogadott. A konkrét személy kérdése őszre, legkésőbb télre kiforrja magát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.