Közélet

Fidesz: idén eddig négyezer nő jelentkezett védőnőnél méhnyakszűrésre

Fidesz: idén eddig négyezer nő jelentkezett védőnőnél méhnyakszűrésre

2013. július 29., hétfő
Fidesz: idén eddig négyezer nő jelentkezett védőnőnél méhnyakszűrésre

Idén az első félévben négyezer nő jelentkezett a védőnőknél méhnyakszűrésre - mondta a Fidesz szóvivője sajtótájékoztatón Balatonfüreden hétfőn.

Selmeczi Gabriella

a balatonfüredi védőnői szolgálatnál közölte, évente négyszáz-ötszáz nő hal meg méhnyakrákban, és 1500 új megbetegedést regisztrálnak; a felfedett betegségek öt százaléka halálos. Hozzátette: a méhnyakrák tünetmentes betegség, de korai stádiumban jól diagnosztizálható és gyógyítható. Tíz éve létezik államilag finanszírozott szűrés, mégis a veszélyeztetett, 25-65 éves korosztálynak csak az öt százaléka megy el rá. A betegségben elhunytak száma 45 százalékkal több Magyarországon, mint az európai országokban - közölte Selmeczi Gabriella. Azt mondta, ebbe nem nyugszanak bele, ezért ha a nők nehezen mennek el a szűrésre, közelebb viszik hozzájuk a szűrést. A nők nagy bizalommal fordulnak a védőnőkhöz, sok esetben szívesebben fogadják el tőlük a vizsgálatot, mint a nőgyógyászoktól, ezért országos program keretében a védőnők is végeznek méhnyakszűréseket, főként a kistelepüléseken, ahonnan nehezebben jutnak el a betegek szakrendelésre - tájékoztatott Selmeczi Gabriella. A Fidesz szóvivője elmondta, 2009 óta, amióta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal elindította a projektet, több mint 200 védőnő vett részt a képzésben. Idén az első félévben négyezer nőhöz jutottak el a védőnők, olyanokhoz is, akik tíz éve nem voltak szűrésen. Hozzáfűzte: a védőnők főként az ötezer lakosúnál kisebb településeken végzik el a szűrést.

Bábiné Szottfried Gabriella,

a magyar védőnői hálózat megújítását koordináló miniszteri biztos szerint jól működő népegészségügy és egészségtudatos életmódfejlesztés a védőnők nélkül nincsen. A védőnői méhnyakszűrés is ezért lehet sikeres: a személyes kapcsolatnak köszönhetően ők könnyebben meggyőzik a nőket a szűrés fontosságáról - magyarázta a fideszes országgyűlési képviselő. A miniszteri biztos az MTI-nek elmondta: a 2009-ben indult program mára európai uniós támogatással országossá vált. A rendelkezésre álló egymilliárd forintból nemcsak a védőnők képzését, hanem a szűrési rendszer fejlesztését is finanszírozzák - fejtette ki.

Tompos Mária

balatonfüredi védőnő a sajtótájékoztatón elmondta: náluk öten végzik a szűrést, és három év alatt négyszáz kenetet vettek le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.