Közélet

Felkészülnek az ELI-re: nem csak fény, megvilágosodás!

Felkészülnek az ELI-re: nem csak fény, megvilágosodás!

2013. július 17., szerda
Felkészülnek az ELI-re: nem csak fény, megvilágosodás!
eli01_gs

Konferenciával kezdődött meg a szegedi lézerközponthoz kapcsolódó ágazati felkészítést segítő projekt, mely az oktatás és a vállalkozások körében mutatja be az ELI adta lehetőségeket.

Maróti Péter

projektvezető a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a hazai szinten példa nélküli, világviszonylatban is ritka K+F-nagyberuházás, az ELI-ALPS kutatóintézet miatt indokolt egy olyan konzorcium megalkotása, mely összefogja a hazai lézeres kutatásokban és fejlesztésekben részt vevő szervezeteket. A Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium 1 milliárd 50 millió forint, 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Uniótól az ágazati felkészítés projektre, mely 2015. április 14-ig tart. Ennek kapcsán megalakul a Lézertechnikai Platform, amely a felsőoktatás, a hazai lézeres ágazatban működő cégek, kutatóintézetek, valamint az ELI-ALPS között biztosítja majd a folyamatos konzultációt. A platformban részt vevő felsőoktatási intézmények a megfelelő színvonalú és összehangolt képzés biztosítására megalkotják a Lézerek és Alkalmazásai Oktatási Klasztert, ennek szándéknyilatkozatát a sajtótájékoztató végén írták alá. A projektet a Szegedi Tudományegyetem vezetésével a Pécsi Tudományegyetem, az MTA debreceni Atommagkutató Intézete, valamint a Kecskeméti Főiskola alkotta konzorcium hajtja végre. Az együttműködő szakmai partnerek között szerepel az ELI-Hu Nonprofit Kft. mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Debreceni Egyetem, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, valamint további hazai mikro- és kisvállalkozások - sorolta a projektvezető. A projektben 71 fő vesz részt, 8 partnerintézmény, és az oktatási vonalon több mint 50 kurzust szeretnének elindítani - ide értve az e-learninget is. Továbbá legalább 8 vállalkozást, 15 külföldi hallgatót és 10 vendégoktatót szeretnének bevonni a programba.

eli02_gs

Osvay Károly

, a projekt szakmai vezetője úgy fogalmazott, a projekt célja a nemzetközi tudományos nagyberendezés hazai hátterének és beágyazottságának biztosítása. Ehhez humán erőforrás-fejlesztésre van szükség, vagyis az ELI-HU számára munkaerőképzésre: ennek része a HELIOS-projekt folytatásaként az oktatásban egyetemi, főiskolai kurzusok, tréningek, nyári iskolák tartása, nemzetközi hálózat kiépítése. Másik terület az ágazati együttműködések kialakítása.

Lehrner Lóránt

, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, nagy szükség van a hazai intézményekkel együttműködésben megvalósuló szakemberképzésre. A program kiemelt szakmai célja az ELI-ALPS-hoz köthető, lézereken alapuló kutatási módszerek és fényforrások megismertetése a hazai élő- és élettelen természettudományi területeken dolgozó kutatókkal.

Szabó Gábor

akadémikus, lézerfizikus, az SZTE rektora hozzátette, nem csak a Szegeden megépülő ELI környékén, hanem egész Európában szakemberhiány lesz a lézerfizikusokból. A szegedi ELI kínálja a legszélesebb alkalmazási területet, azaz elsősorban nem is a lézeres szakembereknek épül - ők a működtetésben és a fejlesztésben vesznek majd részt -, hanem a társtudományok kutatóinak. A Szegedi Tudományegyetemnek éppen ebben lesz kiemelt szerepe, hogy a háttértudás biztosításával megteremtse a hidat az ELI-hez. A rektor azt is hozzáfűzte, ha szlogent kellene találni a lézerközponthoz, az úgy szólna: Szegeden nem csak fényt, de megvilágosodást is kap! Szabó Gábor kitért a magyar vállalkozások projektbe való bekapcsolására is. Hangsúlyozta, megmutatják, mit kell csinálni a vállalkozásoknak, mire van szükségük az ELI-ben, az ő dolguk pedig, hogy a "hogyant" hozzátegyék. Fontos, hogy a magyar vállalkozások helyzetbe legyenek hozva, és ehhez minden segítséget meg is fognak kapni - szögezte le a rektor. Ugyanakkor hozzátette: az ELI olyan minőségbiztosítási rendszerrel dolgozik, amelyben nincs tolerancia. A beszállítóknak tehát a CERN-hez hasonló elvárásoknak kell megfelelniük, gyenge minőségű alkatrészekkel nem működhet az ELI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.