Közélet

Emmi: a kormány számít a jelenleg dolgozó pedagógusok munkájára

Emmi: a kormány számít a jelenleg dolgozó pedagógusok munkájára

2013. július 22., hétfő
Emmi: a kormány számít a jelenleg dolgozó pedagógusok munkájára

A kormány szeptembertől is számít az intézményekben jelenleg dolgozó pedagógusok munkájára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkársága hétfőn a szocialista Kunhalmi Ágnes sajtótájékoztatójára reagálva az MTI-vel.

A közelmúltban elkészült megyei fejlesztési tervek alapján május végén megszülettek a 2013/14-es tanévre az intézmények átszervezéséről szóló döntések - írták. Ezek kimondják: az új tanévben egyetlen intézmény sem szűnik meg jogutód nélkül. Azokon a településeken, ahol egy állami általános iskola van, a felső tagozatos gyerekek az alacsony osztálylétszámok ellenére továbbra is helyben tanulhatnak. Ezen intézkedésekből és az új tanév eddigi előkészítő munkálataiból egyértelműen kiderül, hogy a kormány ez év szeptemberétől is számít az intézményekben jelenleg dolgozó pedagógusok munkájára - hangsúlyozta az államtitkárság. A közleményben azt írták: szándékosan becsapja a társadalmat és kelt bizonytalanságot a pedagógusok körében az, aki azt állítja, hogy tömeges elbocsátás fenyegeti az óvodapedagógusokat, a tanítókat, a tanárokat. Hozzátették: az előző kormányok 2002-2010 között több száz kisiskolát számoltak fel, és a kötelező óraszámok felemelése után mintegy tízezer pedagógust bocsátottak el.

Kunhalmi Ágnes

, az MSZP elnökségi tagja hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nyolc írásbeli kérdést tesz fel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetőjének, Marekné Pintér Arankának. A politikus úgy fogalmazott: véleménye szerint a Klik jelenleg az ország legfeleslegesebb intézménye, ami "szimbólumává vált a politikai ostobaságnak, a politikai öncélúságnak és a hozzá nem értésnek". A politikus egyebek mellett arra kíváncsi, hogy hány pedagógust vettek át az év elején, és hány pedagógussal számolnak a szeptemberi tanévkezdéskor. A kérdések között szerepel, hogy a kötelező nyugdíjazás vagy egyéb indokok miatt mennyi tanártól váltak vagy válnak meg szeptember 1-jéig. A Fidesz szerint több száz kistelepülés iskolája és pedagógusállások ezrei menekültek meg annak köszönhetően, hogy az állam átvállalta az iskolák fenntartását. A nagyobbik kormánypárt közleményében úgy fogalmazott: a baloldal, ha rajta múlna, eltörölné a Kliket, és újra veszélybe sodorná az iskolákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.