Közélet

Előadások a kéményekről és a gázkészülékekről

Előadások a kéményekről és a gázkészülékekről

2013. július 19., péntek
Előadások a kéményekről és a gázkészülékekről

A gáz veszélyes üzem – hangzott el azon az előadáson, amelyet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki felülvizsgálatáról, valamint a kémények ellenőrzéséről tartott a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Kiss Árpád, az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. Szegedi Kirendeltségének vezetője és Király József, a Szegedi Kéményseprő-ipari Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

Kiss Árpád

előadásában rámutatott: a felhasználói vezetéknek gázmérő berendezéstől a gázkészülékig tartó szakaszának, továbbá magának a felhasználói berendezéseknek az üzemképes és biztonságos állapotban tartása, továbbá a felülvizsgálatok elvégzése az ingatlan tulajdonosának feladata. Mint elmondta, a jelenleg hatályos rendelkezések szerint a tulajdonosoknak a berendezések műszaki biztonsági felülvizsgálatát az üzembe helyezés alkalmával, majd ezt követően ötévente kell elvégezni, és azon átalakítást csak a gázszolgáltató engedélyével lehet végezni. A 2012. szeptember 1-jén életbe lépett 19/2012. NGM rendelet szerint a felülvizsgálatot csak arra akkreditált szerelők végezhetik el, és a berendezések működtetéséhez figyelembe kell venni azok levegő-ellátásának biztosítását is. Így, ha egy ingatlan nyílászáróit nagyobb légelzáró képességű ablakokra, ajtókra cserélik, gondoskodni kell a berendezések légellátásának biztosításáról. Kiss Árpád felhívta a figyelmet, hogy egy köbméter gáz tökéletes elégetéséhez 13 köbméter levegőre van szükség, amelyet a gáztűzhelyek, illetve a nyílt lángú vízmelegítők, fűtőberendezések a lakótérből vonnak el. Az érvényben lévő jogszabályok szerint a gázüzemű fűtőberendezések kéményeit évente, a vegyes tüzelésű berendezések kéményeit félévente kell ellenőriztetni – mondta el

Király József

. A Szegedi Kéményseprő-ipari Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: az ellenőrzést megelőzően értesítik a lakókat, hogy be tudjanak jutni az ingatlanba, ám ha nem sikerül, értesítést hagynak a kéményseprők, hogy az ellenőrzés megtörténhessen. Az ügyvezető igazgató elmondta: vannak lakások, ahol nem veszi figyelembe, hogy a páraelszívó, vagy az azonos légtérben működő szilárd tüzelésű kályha, vagy kandalló képes a gázkészülék kéményében megfordítani az égéstermék áramlását, amely akár szénmonoxid mérgezéshez is vezethet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.