Kultúra

Egységes európai régészeti adatbázist terveznek az EU támogatásával

Egységes európai régészeti adatbázist terveznek az EU támogatásával

2013. július 12., péntek
Egységes európai régészeti adatbázist terveznek az EU támogatásával

Valamennyi európai régészeti adatot hozzáférhetővé akar tenni a kutatók számára egy európai uniós támogatással zajló program.

Miközben a kutatók munkájának köszönhetően egyre növekszik a régészeti adatok - elsősorban a digitális formában tárolt információk - mennyisége, ezek sokszor nem vagy csak nehezen hozzáférhetőek más intézmények számára. Az ARIADNE program (Advanced Research Infrastructure for Archeological Dataset Networking in Europe - Továbbfejlesztett Kutatási Infrastruktúra Európai Régészeti Adatbázisok Összekapcsolására) célja, hogy a kutatási intézmények Európán belül akadálytalanul elérhessék egymás kutatási eredményeit és kicserélhessék egymással az információkat - mondta el az APA osztrák hírügynökségnek

Edeltraud Aspöck

, az Osztrák Tudományos Akadémia munkatársa. Ehhez első lépésben a már rendelkezésre álló archeológiai adatok egységesítésére van szükség. "Jelenleg azon dolgozunk, hogy a kifejezéseket és módszereket összehasonlítsuk és egymással kapcsolatba hozzuk" - mondta Aspöck. Mint rámutatott, sokszor az alapvető megnevezésekben is lehet különbség. Így például a bronzkor elnevezés alatt más történelmi időszakot értenek Ausztriában és mást Spanyolországban. A megjelölések egységesítésével - magyarázta - a jövőben egyetlen kattintásra lehívható lehet például valamennyi dél-olaszországi római kori ásatási lelet. "Így nem kell minden kutatónak újból és újból ugyanazt a munkát elvégeznie, hanem támaszkodhatnak egy folyamatosan bővülő adatbázisra." Az ARIADNE program keretében meglévő adatbázisokat kötnének össze és újakat is létrehoznának. Emellett központi adatbázisok, például egy-egy országos adatbázis létrehozásával biztosítanák, hogy ne veszhessenek el adatok. A kezdeményezés mögött meghúzódó egyik megfontolás az, hogy a közpénzekből finanszírozott kutatások eredménye hozzáférhető legyen a nyilvánosság számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.