Közélet

A Dél-Alföldön még nem kell félni a medvetalptól

A Dél-Alföldön még nem kell félni a medvetalptól

2013. július 11., csütörtök
A Dél-Alföldön még nem kell félni a medvetalptól
medvetalp

Bőrgyulladást és rákot okoz, hónapokig látszódó égési sérüléseket hagy a bőrön, és kiszorítja az őshonos növényeket - olvashatjuk a hazánkban is egyre terjedő óriás medvetalpról. A szakemberek szerint az inváziós növény elsősorban a Dunántúlon okoz problémát, félni pedig az allergiásoknak kell tőle.

Kárpátalján már tömegével nő, de Magyarországon is egyre elterjedtebb az óriás medvetalp. A Kaukázus vidékén, illetve Közép-Ázsiában őshonos növényfajtát megelőzte a híre: a zellerfélékhez hasonlóan, de azoknál jóval intenzívebb mennyiségben tartalmaz furanokumarinokat, amely az emberre is veszélyes lehet. Rákkeltő hatású, a bőrfelülettel érintkezve kipirosodást, égési sérülésre hasonlító, hólyagosodó sérülést, a szembe kerülve pedig akár végleges vakságot okozhat - olvasható a növényről megjelent híradásokban.

Csak az allergiásoknak van félnivalójuk

"Egy inváziós fajról van szó, amely elsősorban a Dunántúlon okoz problémát. Csongrád megyében kevésbé tudta megvetni a lábát, valószínűleg nem szereti az Alföld időjárását. Nálunk a füvészkertben nincs is, bemutatni sem tudjuk, hiszen nem marad meg" - mondta a növényről

Mihalik Erzsébet

. A szegedi füvészkert igazgatója szerint a média szokásos hangulatkeltéséről van szó csupán, hasonló "horrorhírek" főszereplői voltak korábban az akácok és a bálványfák is, melyeket a hazai növényvilág megrontójaként hirdették ki. Inváziós fajra jellemzően az ország bizonyos területein várhatóan el is hatalmasodhat és problémát jelenthet, Szeged környékén azonban eddig úgy tűnik, hogy nem kell tőle tartanunk. Bőrproblémákat pedig szerinte csak az arra érzékenyeknek, allergiásoknak okozhat. "Korábban - amikor még nem volt kikiáltva inváziósnak - több alkalommal is találkoztunk a növénnyel a Dunántúlon. A hallgatókkal együtt megfogtuk a növényt, de semmi bajunk nem származott belőle" - emlékezett vissza Mihalik Erzsébet, hozzátéve: az ilyen inváziós növények mindig "kicsiben" indulnak, így kiszámíthatatlan, hogy 10-20 éven belül mennyire fognak elhatalmasodni országszerte, kellő óvatossággal kezelik a szakemberek is, mint mindent, ami új. Mint mondta, a két méter fölé is magasodó növény nagyon impozáns látványt nyújt, így aki összetalálkozik vele, tekintse meg bátran.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.