Közélet

Bolhapiac: a gyűjtők paradicsoma + FOTÓK

Bolhapiac: a gyűjtők paradicsoma + FOTÓK

2013. július 23., kedd
Bolhapiac: a gyűjtők paradicsoma + FOTÓK
morahalmi_vasar_0_gs

A SZEGEDma.hu vasárnap a mórahalmi vásárban járt, ahol górcső alá vettük a legérdekesebb portékákat. Találtunk régi orosz SMENA fényképezőképet, egykori Csepel motorkereket és kobrafejű szamurájkardot is.

Ami az egyiknek szemét, az a másiknak kincs – tartja a mondás. Az elmúlt években valóban reneszánszukat élik a bolhapiacok és vásárok, ahol leselejtezett portékákra bukkanhatnak a gyűjtők. Kinek a régi műszaki cikkek, kinek egy rozsdás ajtókilincs a szenvedélye, ezeken a helyeken mindent megtalálhat, mi szem-szájnak ingere.

Rozsdás Csepel-alkatrész, porlepte tanítói oklevél és kobrafejű szamurájkard

Nem kellett sokat gyalogolunk, a főbejáratnál szinte azon nyomban belebotlottunk az első árusba, aki szőnyegre leterítve különféle motor alkatrészeket, díszes kulcsokat és zárszerkezeteket kínált. Legértékesebb darabja egy rozsdafoltos Csepel motorkerékpár hátulsó kerekének küllős váza volt. Korától eltekintve első ránézésre nem volt hibája, a piacos el is kéri a szerkezet árát: több tízezerért adja. Rövid beszélgetés után egyéb érdekességeket is mutatott nekünk. A halom közepéről előkerült egy kulcsos-reteszes zárszerkezet, valamint egy kissé poros orosz SEMA fényképezőgép. Amikor azt hittük, ezek után már nem tud furcsábbat mutatni, autója csomagtartójából előhúzott néhány kínai jellel vert szerencsetalizmánt. Állítása szerint korábban egy kínai hölgytől szerezte, akitől úgy tudja, a nyakékek szerencséssé teszik viselőjét a szerelemben.

Továbbálltunk, majd katonai jelvényekre, kitüntetésekre, gázmaszkokra, igazolványokra, és - ami a leginkább érdekes - egy 1915-ös ereklyére bukkantunk. Az öntöttvas-tömb azonnal felkeltette az érdeklődésünket. Kiderült, az első világháborús darab a padlásról került elő, hajdanán pedig egy tömegsír díszítőeleme lehetett. A gyűjtők bizonyára sokat adnak egy ilyenért– vélekedett az árus. Miután átverekedtük magunkat a ruhák, kiegészítők és cipők tengerén, két férfival találkoztunk, akik a sok egyéb portéka mellett kobrafejű szamurájkardot kínáltak. A szépen megmunkált nyél és hüvely bizony borsos árat követel a gyűjtőtől, még alku útján is.

Nem bírt a vérével a francia hidegvérű

A nyuszik, kutyusok és cicák látványának mi sem tudtunk ellenállni. Tapasztalataink szerint a vásárban bőven akadnak fajtiszta kölykök is, de ezeknek jóval magasabb az ára, mint a keverékeknek. Egy perzsa cicákat áruló hölgy azt javasolta, érdemes fontolóra venni a drágábban kínált kedvenceket, hiszen ők biztosan átestek az első oltásokon és féregtelenítéseken. Szárnyasakból sem volt hiány, közülük a legfigyelemreméltóbb mégis a magyar óriás galamb volt. Tenyésztői azt mondják, ezeket a madarakat sosem húsukért veszik, sokkal inkább kalitkás állatokként tartják a lakásban. Mély lónyerítés a távolból: a francia hidegvérű már alig bír magával. Tulajdonosa fedeztetés céljából hozta ki a vásárba. Izmos termete gyakorta elcsavarja a pacilányok fejét, teljesítményére nem is érkezik panasz. Gazdája szomorúnak tartja, hogy kikopni látszik a lótenyésztők köre, s eltűnnek a hozzáértők. Ugyancsak így vélekednek erről a tehenészek: ők is a vásárlók hiányára panaszkodnak.

Vásárnaptár: hol érdemes nézelődni?

Mórahalomra minden hónap harmadik vasárnapján érdemes kinéznie annak, aki a fentiekhez hasonló érdekességeket szeretne venni, vagy csak megcsodálni. Kiskundorozsmán minden hónap második vasárnapján, Szegeden, Makón és Hódmezővásárhelyen pedig minden hó harmadik szombatján rendeznek bolhapiacot. Szentesen minden hónap vasárnapja vásárnap.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.