Sport

A makói padon Bódi Attila: "Hiszem, hogy lehet jó futballt csinálni"

A makói padon Bódi Attila: "Hiszem, hogy lehet jó futballt csinálni"

2013. július 30., kedd
A makói padon Bódi Attila: "Hiszem, hogy lehet jó futballt csinálni"
bodiattila_mako

Ellenfélnézőben járt a hétvégén Bódi Attila, a Makó FC közelmúltban kinevezett edzője a vásárhelyi stadionban. A makóiak szakvezetője azonban ezúttal nem a HFC-re, hanem a vendég FK 1899 Szeged gárdájára volt elsősorban kíváncsi, hiszen a megyei I. osztály nyitó fordulójában csapata a Tisza-parti alakulat vendége lesz. A mérkőzés szünetében a szakember szívesen válaszolt a SZEGEDma.hu kérdéseire.

- Régóta nem dolgozott nagypályás csapat edzőjeként. Mi volt az oka, hogy visszatért, és miért éppen Makóra?

- Röviden válaszolva annyi, hogy hiányzott a labdarúgás az életemből. Valószínűleg jó néhány helyen jobbak a lehetőségek, mint Makón, de engem most a makói vezetők kerestek meg, és felkértek arra, hogy a következő idényre vegyem át a csapat szakmai vezetését. Azt látni kell, hogy még megyei I-es szinten sem tartozunk a leggazdagabb egyesületek közé, de az infrastrukturális helyzet elfogadható, emellett sok a fiatal labdarúgó Makón, és remélem, hogy rá tudom venni őket a keményebb munkára, amelynek eredményeként lehet velük sikeresen dolgozni.

- Nem vár könnyű szezon a makói csapatra, hiszen az augusztus 17-én rajtoló bajnokságban az NB III-ból kiesett együttesek mellett az elmúlt évben is erősnek számító megyei alakulatok ellen kellene helytállni úgy, hogy ráadásul a csapatok nagy része jelentős erősítéseket hajtott végre a játékoskeretében. Mire számít?

- Azzal, hogy sajnos az NB III-as csapataink nem tudták kiharcolni a bennmaradást, a megyei I. osztályú bajnokság jelentősen megerősödött. Biztos, hogy színvonalas, izgalmas, látványos, végletekig kiélezett küzdelem vár ránk és ellenfeleinkre is. Viszont szakmai szempontból én ez utóbbinak örülök, hiszen ott lehet megmutatni az embernek a tudását és az erényeit, ahol van verseny, ahol ki kell tenni az embernek a szívét-lelkét ahhoz, hogy eredményt érjen el. Ez a helyzet engem motivál, és bízom benne, hogy ezt át tudom plántálni a játékosaimba is.

- Viszonylag kevés volt a változás a makói játékoskeretben, négyen érkeztek, négyen távoztak, míg Halász Krisztián kapus visszavonult. Elég lesz ez a céljaik megvalósításához?

- Már említettem, hogy a klub jelenlegi anyagi lehetőségei szerények, és ez meghatározta ez irányú mozgásterünket is. Jómagam már eredetileg is azzal a céllal kezdtem a munkát, hogy elsősorban a makói fiatalokra építem a csapatot, ezért nem akartam sok játékost igazolni. Az viszont kétségtelen, hogy szerettem volna egy rutinos vázat, egy erős vezérvonalat kialakítani. Sajnos azok a játékosok, akikkel tárgyaltam, más csapatot választottak. Ettől függetlenül megyünk előre, csináljuk a dolgunkat, és meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Visszatért hozzánk

Győri András

és

Bress Balázs

Dorozsmáról,

Béres Róbert

Földeákról, és leigazoltuk a Mórahalom csapatától

Sarnyai Róbertet

, aki kiszombori lakos, tehát ő is szinte hazatért. Velük egyértelműen erősödött a csapat, és meggyőződésem, hogy a távozók -

Puskás Csaba, Kulacsik Tamás, Varga Csaba

és

Kohajda Gergely

- ellenére nem leszünk gyengébbek, mint az elmúlt idényben. Az biztos, hogy kicsit más stílusban és mást fog játszani a Makó FC, mint korábban, és remélem, hogy ez idővel az eredményekben is megmutatkozik majd. Azt még én sem látom pontosan, hogy ez a munka mikorra fog beérni, hiszen azzal, hogy a fiatalok mellé nem tudtunk egy rutinosabb gerincet igazolni, ezzel időben csúszhat a várt eredmény is, de előbb-utóbb el fog jönni az is. A célkitűzésünkön nem kívánok változtatni, továbbra is a dobogóközeli helyezés az elvárás, ám lehet, hogy ez az előzőek miatt egy kicsit lassabban fog menni.

- Három hét múlva kezdődnek a bajnoki küzdelmek. Viszonylag keveset lehetett hallani a makói együttesről. Hogyan telt el a felkészülés eddigi szakasza?

- Dolgoztunk. Többen mondták, hogy kevés felkészülési mérkőzésen léptünk pályára, ami igaz, viszont én addig nem vagyok híve az edzőmérkőzéseknek, amíg csapatom nem tudja, hogy mit akarok velük játszatni. Az elsődleges feladat tehát most az, hogy a játékosok elsajátítsák az én futballról alkotott gondolkodásomat, és megpróbálják azt a gyakorlatban is alkalmazni. Az elmúlt időszakban lezajlott edzések és a sok-sok beszélgetés mind azt a célt szolgálta, hogy a csapat és az edző rátaláljon egymásra. Fontos, hogy minél alaposabban megismerjem a játékosaimat, ők is ismerjenek meg engem, és mindezek után van értelme edzőmeccseket játszani.

- Az első felkészülési mérkőzésen - a Békéscsabai Előre ellen - három szerbiai játékos volt Makón próbajátékon. Velük mi a helyzet, és mellettük van-e még olyan játékos, aki Makóra kerülhet az augusztus elsején záruló átigazolási időszak végéig?

- Volt egy "B" tervem arra az esetre, ha nem sikerül az eredetileg kiszemelt játékosokkal megállapodni, ezért az egyik barátommal kint jártunk Újvidéken, ahol megnéztünk egy osztályozó mérkőzést, amelyen az Újvidéki Index játszott a Szabadkai Bácska csapatával, ott néztünk ki három játékost, akiket esetleg le tudnánk igazolni. A Békéscsaba elleni mérkőzésen itt is voltak próbajátékon. Megítélésem szerint mindhárman tudnának rajtunk segíteni, most az anyagiakon múlik, hogy meg tudunk-e velük állapodni. Folyik a tárgyalás, mi elmondtuk, hogy mit tudunk adni, ők természetesen szeretnének többet kapni, jelenleg még teljesen bizonytalan a végkifejlet. Erősítést jelentő magyar játékost így az átigazolási időszak utolsó napjaiban már szinte lehetetlen igazolni, így a vezetőkkel egyetértésben inkább a saját nevelésű fiataljainkra szeretnénk építeni, ami azt jelentheti, hogy akár 17-18-19 éves játékosok is ott lehetnek a felnőttcsapat keretében. Folyamatosan figyelemmel kísérem az utánpótlásunkat, és szeretném mielőbb kiválasztani azokat a fiatalokat, akikre lehet számítani és szépen, fokozatosan a felnőtt csapatba beépíteni.

- Mi vár a Makó FC labdarúgóira a bajnoki rajtig hátralévő három hétben?

- A felkészülési mérkőzéseket illetően nem tudok konkrétumokkal szolgálni. Amint arról már beszéltem, az edzőmérkőzések lekötésével kivártam, most pedig már azzal kell szembesülnöm, hogy minden szóba jöhető csapat fixálta a mérkőzéseit. A hétvégén játszottunk egy edzőmérkőzést

a megyei II. osztályú Mártéllyal

, amit nagyon hasznosnak értékelek. Úgy látom, hogy a játékosok nagyon jól dolgoznak, akarnak és megpróbálják megvalósítani azokat, amiket kérek tőlük. Jó volt látni, hogy visszakaptam már olyan dolgokat is, amelyeket az edzéseken gyakoroltunk. Nincs egyszerű dolgunk, hiszen azt tapasztalom, hogy nagyon sok a rossz beidegződés a játékosoknál, és kétségtelen az is, hogy én sok mindent másképpen látok és másképp is követelek meg a labdarúgásban, mint a szakembereink többsége, de erre mondtam azt, hogy meg fogjuk egymást tanulni a játékosaimmal.

- Már ismert a megyei I. osztályú bajnokság őszi sorsolása. Milyennek ítéli a programot makói szempontból?

- Őszintén szólva nem szoktam mondani egy bajnoki rajt előtt a sorsolásról, hogy ez most jó vagy esetleg rossz. Mindenkivel kell játszani, és nem lehet kikerülni egyetlen erősnek tűnő ellenfelet sem. Kétségtelen, hogy van öt-hat igen erősnek tűnő csapat a bajnokságban, amely ellen nem lehet biztosra menni. Talán egyetlen észrevételem a sorsolással kapcsolatban, hogy számunkra jobb lett volna a Tisza Volán ellen később játszani, nem pedig a második fordulóban. Mindig az előttünk álló feladatra kell koncentrálnunk, és mi így teszünk. Hiszek abban, hogy lehet jó futballt csinálni Magyarországon is, annak ellenére, hogy a kupacsapataink kiesése miatt most nem túl rózsás a sportág megítélése. Optimista vagyok, meggyőződésem, hogy meg lehet csinálni olyan dolgokat, amelyek a futballban jók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.