Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Betyáros hétvége Ásotthalmon – a strandon rendezték meg az I. Rózsa Sándor Fesztivált + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

rozs-FESZTIVAL_MJ 026Háromnapos előadás-sorozattal és kiállítással emlékeztek Rózsa Sándor születésének kétszázadik évfordulójára Ásotthalmon, ott, ahol a hírhedt betyár élt, s ahol híres fája a mai napig látható.

„Minden egyéb híreszteléssel ellentétben Rózsa Sándor Szeged határában, az itteni tanyavilágban élt. Ásotthalomnál autentikusabb hely nincs hazánkban, hogy rá emlékezzünk, hiszen itt található az egyetlen olyan objektum is, a híres fája, ami bizonyíthatóan hozzá köthető” – magyarázta Toroczkai László, az I. Rózsa Sándor Fesztivál megálmodója.

A homokháti strandon terelőkutyás bemutatóval, kiállítással, előadásokkal, este pedig koncertekkel várták mindazokat, akik többet szerettek volna megtudni a hírhedt betyárról. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítóját gyermekkora óta foglalkoztatták Rózsa Sándor élete és tettei, s egy éve a levéltárakat és könyvtárakat járta, hogy minél több hiteles információhoz jusson. Egy különleges könyvbemutatóval is várták a vendégeket, Seres István közelmúltban megjelent „Karikással a szabadságért – Rózsa Sándor és betyárserege 1848-ban” című kötetét is megismerhették a fesztiválozók.

Levéltári dokumentumokban már 1880-ban említést tesznek Rózsa Sándor fájáról, ami azért érdekes, mert 1878-ban halt meg, így már a saját korában róla nevezték el azt az öreg nyárfát. Toroczkai szerint ez bizonyíthatja, nem csak legenda, hogy a pandúrok átverésére használta a fát. „Azért is kezdtem komolyabb kutatómunkába, mert egyrészt érzek magamban rokonlelkűséget a betyárral, és mint szegedi már gyermekkorom óta foglalkoztat a környékbeli betyárvilág” – jegyezte meg Toroczkai.

Azt is szeretné tisztázni, hogy kik lehetnek a valódi leszármazottai a szegedi betyárnak, hiszen annyian jelentkeztek már, hogy ők bizony Rózsa Sándor rokonai. A fesztivál plakátján ezért is hirdették meg, hogy egymillió forint üti a markát annak, aki bizonyítani tudja, hogy egyenesági leszármazottja a betyárnak. „Felkutattam Rózsa Sándor teljes családtörténetét, amihez nagyon sok segítséget kaptam Biernaczki Karol megyei levéltár-igazgatótól, de kutattam az országos levéltárban és a Somogy-könyvtárban is, az eredeti keresztleveleket pedig az alsóvárosi plébánián tudtam megnézni. Ahogy lesz időm, egy könyvet is írok erről” – részletezte. Érdekesség, hogy a betyár fiait Bodó vezetéknéven anyakönyvezték felesége nyomán, így aki Rózsa vezetéknévvel állítja, hogy egyenesági leszármazottja, az bizony téved vagy csúsztat. A rendezvényen találkoztunk Rózsa Gézával és Rózsa Sándorral, akik a hírhedt betyár lánytestvérének, Rózának a leszármazottai.

Az ásotthalmi önkormányzat és a homokháti strand tulajdonosának támogatásával létrejött fesztiválnak jövőre lesz folytatása, Toroczkai szeretné, hogy hagyomány legyen a rendezvényből.

Hírzóna

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nem lehet több pénzszerző pert indítani szegregáció ürügyén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szeretnék elkerülni, hogy túlzó és egyoldalú pénzbeli kártérítések a településeket csődközeli helyzetbe hozzák.

Tovább olvasom

Közélet

Vizet vártak, olaj jött

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Aktuál