Közélet

Befejeződött a röszkei határátkelőhely bővítése

Befejeződött a röszkei határátkelőhely bővítése

2013. július 10., szerda
Befejeződött a röszkei határátkelőhely bővítése

Befejeződött a röszkei határátkelőhely részben uniós támogatással megvalósult bővítése, a belépő- és a kilépőoldalon egyaránt kilenc-kilenc sáv várja az autósokat – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-t szerdán.

Suller György Attila

, a szervezet vám- és jövedéki szóvivője közölte, az M5-ös autópályához kapcsolódó határátkelőhely forgalma a 2002-es átadás óta mindig is kiemelkedő volt, a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szabadságolása idején folyamatosan növekedett, és emiatt gyakorivá váltak a jelentős torlódások. A határellenőrzésben résztvevő magyar hatóságok az átkelőhelyen általában a kapacitás maximális kihasználásával, erőik átcsoportosításával, az összes forgalmi sáv működtetésével próbálták és próbálják gyorsítani a forgalmat – tudatta az őrnagy. A most befejeződött bővítés során az átkelő két-két ki- és belépőoldali, az uniós ellenőrzési szabályoknak megfelelő személyforgalmi sávval egészült ki, emellett kiszélesítették mindkét oldalon az ellenőrzési helyekre vezető buszsávot. Az átépítés során áthelyezték a vizsgálati épületet, és a korábbinál több vizsgálati helyet alakítottak ki. Az átkelő megnövekedett kapacitásának megfelelően a belépőoldalon a parkolót is bővítették – közölte a szóvivő. Az 522 millió forintos összköltségű bővítési munka – amelyből 392 millió forintot fedezett uniós támogatás - 2013 februárjában kezdődött. A magyar-szerb határon május 16-án nyílt új határátkelőhely a Csongrád megyei Ásotthalom és a vajdasági Királyhalom (Backi Vinogradi, Bácsszőlős) között.

Szijjártó Péter

, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára akkor közölte, a tervek szerint 2014-ben a szerb-magyar határszakaszon további két új átkelő nyílik. Felújítják és átadják a forgalomnak a régi röszkei átkelőt, Bácsszentgyörgy és Rastina között pedig újat alakítanak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.