Közélet

Balog: hamarosan tárgyal a kormány a foglalkoztatási rendelettervezetről

Balog: hamarosan tárgyal a kormány a foglalkoztatási rendelettervezetről

2013. július 11., csütörtök
Balog: hamarosan tárgyal a kormány a foglalkoztatási rendelettervezetről

Várhatóan július 24-én tárgyal a kormány arról a foglalkoztatási rendelettervezetről, amely szabályozza majd a pedagógusok munkaszervezését és munkaterheit is - közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Balog Zoltán

azt mondta, ennek legtöbb pontját a szakszervezetekkel már átbeszélték, megállapodásokat is kötöttek róla. Hozzátette, hogy a pedagógusok minősítése folyamatos lesz, de ez nem befolyásolja azt, hogy szeptembertől mindenki megkapja a bejelentett béremelést. Kiemelte továbbá, hogy ezentúl nem lesz különbség Budapest módosabb kerületei és a szegényebb régiók között a tanárok fizetésében. Végzettségtől és a pályán eltöltött évektől függően 50-150 ezer forint lesz a növekmény. Ezenkívül logikus és objektív kritériumok alapján határozzák meg a vezetői és osztályfőnöki pótlékok összegét is - jegyezte meg. A miniszter a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, hogy a pedagógusok szakmai szervezeteivel jövő hétfőn kezdenek egyeztetni a foglalkoztatási rendelettervezetről. Közölte, a szakszervezetek számításai szerint ma van olyan pedagógus aki 50 órát dolgozik egy héten. A kormány viszont 40 órás munkahetet állapított meg, ebből 32 órát kell az iskolában a gyerekekkel eltölteni, és 22-26 órát kell tanítani. Sokkal kiszámíthatóbb és igazságosabb a rendszer, a munkaterheket sokkal arányosabban lehet elosztani - tette hozzá. Balog Zoltán az M1 Ma reggel című műsorában is szólt arról, hogy a hamarosan megjelenő kormányrendelettel tudják pontosan kiszámítani a fizetésüket a pedagógusok, a nehezebb, illetve speciális munkát teljesítőket pedig külön honorálják. Kiemelte: a pedagógus-életpályamodell szeptember 1-jei, átlagosan 34 százalékos béremelést jelentő bevezetése megszünteti a pedagógusok bérezésében országos viszonylatban tapasztalható anomáliákat. Elmondta, eddig előfordult, hogy helyettes államtitkári, illetve államtitkári nagyságrendű fizetéseket kaptak tanárok hátrányos helyzetű régiókban. Ez azonban a pedagógusok mindössze egy százalékát érintette, ők most nem számíthatnak nagy béremelésre, vagy akár túlóra hiányában csökkenhet is a bérük - mondta a miniszter, de kiemelte: a többségnek 34 százalékkal nő majd a bére. Balog Zoltán kitért arra: szeptemberben a pályakezdő pedagógusok kiszámíthatóbb iskolarendszerbe lépnek be, ennek következtében a pályájuk is kiszámíthatóbb lesz, és 50-60 ezer forinttal több lesz a kezdő fizetés, mint most. Pályájuk elején, amikor a gyakornoki státuszból továbblépnek a pedagógus I. kategóriába, nagyobbak lesznek a béremelkedések, a későbbiekben pedig eljuthatnak akár a mestertanári besorolásig is - hangsúlyozta. Balog Zoltán szerdán Tatabányán, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint 150 ezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jével. Elmondta, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.