Közélet

Az állam segíteni igyekszik a vállalkozásokat

Az állam segíteni igyekszik a vállalkozásokat

2013. július 13., szombat
Az állam segíteni igyekszik a vállalkozásokat

Az állam mindent megtesz azért, hogy érdemes legyen vállalkozni, ehhez mind eszközökben, mind forrásokban új lehetőségek nyílnak 2014 és 2020 között - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) rendezvényén, a "Magyar Kézműves Remek" címek átadásán az államtitkár - aki a rendezvény fővédnöke is - hangsúlyozta: a vállalkozások fejlesztése területén nagy lehetőség előtt áll az ország, 2014-2020 között a mostani hétéves ciklusnál másfélszer több, közel 1100 milliárd forintot szeretnének a kis- és középvállalkozások erősítésére fordítani. Hozzátette: szeretnék ezt beágyazni egyfajta iparpolitikába is, ahol a helyi gazdaság szerepe jelentős. Az államtitkár rámutatott: a források mellett legalább annyira fontos az adminisztrációs terhek csökkentése, amiben sikerült is előrehaladást elérni, bár ezt nem mindig érzik az érintettek. A kézműves vállalkozásokat is segítő változások közül az államtitkár a rugalmasabb foglalkoztatást lehetővé tevőket emelte még ki. Beszélt arról is, hogy a 2014-2020-as fejlesztési periódusban a helyi piacok erősítését rendkívül fontosnak tartják a kkv-k fejlesztésében.

Parragh László

, az MKIK elnöke elmondta: kezdeményezik, hogy a következő hétéves ciklus európai uniós forrásainak elosztásánál a kézműves hagyományok megőrzése, a kézművesség is legyen a pályázati lehetőségek között. Az MKIK elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a kamara tizenegy évvel ezelőtt indította el a Magyar Kézműves Remek pályázatot a hagyományőrző vállalkozói kultúra, a kézműves szakma rangjának emelésére és újabb piaci lehetőségek feltárására. A pályázat ismertsége és rangja azóta folyamatosan emelkedett. Míg 2002-ben csupán 27 pályázó nyújtotta be alkotását, akik közül 14-en nyerték el a Magyar Kézműves Remek címet, 2013-ban már 132 pályamű érkezett, s a zsűri 39 címet adományozott. Az elbírálás során kiemelt követelmény volt a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés minősége és turisztikai hasznosíthatósága. A Magyar Kézműves Remek elismerések mellett a rendezvényen különdíjat adtak át a 2012. évi pályázat és kiállítás során először megrendezett közönségszavazás nyertesének is. A most díjat nyert pályázók termékeiből rendezett kiállítást július 12. és augusztus 11. között lehet megnézni a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.