Sport

Atlétika: a lyoni vb-re készülnek a Biacsi-ikrek + FOTÓK

Atlétika: a lyoni vb-re készülnek a Biacsi-ikrek + FOTÓK

2013. július 6., szombat
Atlétika: a lyoni vb-re készülnek a Biacsi-ikrek + FOTÓK
biacsi_lanyok_mj 033

Gőzerővel készülnek a két hét múlva kezdődő lyoni IPC világbajnokságra a paralimpikon atléta Biacsi ikrek, Ilona és Bernadett.

Porzik a SZVSE-pálya futósalakja, a távolban hajrázó futók hajrája következik, majd a befutót követően

Antal Andor

edző megdicséri a Biacsi lányokat,

Ilonát

és

Bernadettet

, akik ismét remek időt futottak, harmadik 1200-as távjuk végén. Komoly viadalra készülnek: az idei paraatlétikai világbajnokságnak a franciaországi Lyon ad otthon július 19. és 28. között. Antal Andortól megtudjuk, idén két nagyszabású versenyen vannak túl: előbb a prágai szabadtéri Európa-bajnokságon szerepeltek a lányok, majd legutóbb Birminghamben volt egy rangos paraatlétikai verseny. Prágában Ilona 1500-on 3. lett - itt ugyanazok győzték le, mint a paralimpián -, Bernadett kicsit gyengébben muzsikált, és ötödikként zárt az első napon. Másnap azonban már 400 méteren - amely lehet, hogy paralimpiai szám lesz Rióban, ezért is kell rá készülni, mint a tréner kitér rá - jól szerepelt, 4. lett. "A harmadik napon 800 méteren Bernadett 2. lett, s önmagához képest is jobbat futott. Ilona sem maradt el ikertestvérétől eredményességben: 3000 méteren a 2. helyen végzett" - sorolja az ikrek trénere. Prága után az elmúlt hétvégén Birminghamben versenyzett az enyhén értelmi fogyatékos kategóriába sorolt testvérpár, ahol Londonhoz hasonlóan a lengyelek olimpiai bajnokától kaptak ki, és Ilona a 2., Bernadett a 3. helyen végzett. "Sokkal jobb időt futottak, mint Prágában" - kommentálja Antal Andor, aki hozzáteszi, most készülnek Lyonra, ahol csak 1500 méteren indulnak, viszont ezen a világbajnokságon az összes paralimpiai számban megméretnek a versenyzők, akik alatt várhatóan több mint 50 nemzet több mint ezer parasportolóját kell érteni.

A lányok a nagy melegben is keményen edzenek, hogy minél jobb eredményt érjenek el. "Megszoktuk a meleget, bár az utóbbi napokban jobb az időjárás, és nem a pár héttel ezelőtti forróság van. Muszáj ilyenkor is edzeni, hiszen van, hogy a verseny is ilyen időben van" - árulja el Bernadett, hozzátéve, lassan három esztendeje már, hogy munka mellett, teljesen amatőr sportolókként edzenek naponta. Néha kicsit nehéz, de muszáj csinálni, mondja, hiszen a megélhetésüket is biztosítani kell, ugyanakkor a sportról sem akarnak semmiképp lemondani. A Biacsi ikreket a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. foglalkoztatja, ahonnan a délelőtti fizikai munka után irány a SZVSE-pálya és a délutáni edzés. "Gyakran látszik rajtuk, hogy alaposan elfáradtak a munkahelyen, de a rájuk bízott feladatokat és edzéstervet mindig tisztességesen elvégzik, sőt, van hogy ők követelik meg, hogy teljes egészében tartsuk be az edzésprogramot" - beszél a paralimpikon lányok hallatlan kitartásáról edzőjük. Persze profi sportolóként könnyebb lenne, s még ennél is jobb eredményeik születhetnének. Ilona hozzá is teszi, a nemzetközi mezőnynek a fele professzionális versenyzőkből áll a paraatlétáknál, akik az élmezőny jelentős részét is jelentik egyben. "Ehhez pénz is kellene, támogató. A SZVSE nem sok támogatást tud nyújtani, ami nem az egyesület hibája, hiszen bevétele túlnyomó része létesítményfenntartásra megy el. Az önkormányzatnál - dacára eredményeinknek - minden fillérért meg kell harcolnunk. A lányok ugyan a Wesselényi-alapítványtól kapnak valamennyi ösztöndíjat, ám ez kevés a megélhetéshez, ezért muszáj nekik dolgozniuk. 2015-től talán lesz annyi keret, hogy a 2016-os olimpiára rendes körülmények között tudjanak készülni másfél éven át" - tudjuk meg a szakembertől, aki még megemlíti a szomorú tényt: tudomása szerint jelenleg itthon nagyjából 10 alatt van a profi státuszú atléták száma - az ép versenyzőket is beleszámolva. S hogy a heti hat, 8 és 16 kilométer között változó futótávú edzés meghozza-e a gyümölcsét Lyonban? Biacsi Ilona bizakodó. "Mindent bele fogunk adni, és segíteni is fogjuk egymást, ahogy szoktuk" - fogadkozik a paralimpiai bronzérmes sportoló.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.