Közélet

ÁNTSZ: több allergén virágzása erősödhet a napokban

ÁNTSZ: több allergén virágzása erősödhet a napokban

2013. július 13., szombat
ÁNTSZ: több allergén virágzása erősödhet a napokban

A pázsitfűfélék és a csalánfélék mellett várhatóan több más nyári gyomnövény pollenszórása is erősödni fog a következő napokban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton.

Az ÁNTSZ az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának méréseire hivatkozva ismerteti: a kültéri allergén gombák mennyisége Pesten és Miskolcon magas, Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen a nagyon magas szintet is elérte. Ezenkívül továbbra is a csalánfélék pollenszemeit regisztrálták legnagyobb mennyiségben – koncentrációjuk Pesten, Miskolcon, Pécsett és Zalaegerszegen magas, Szegeden közepes szintet ért el. Még mindig jelentős a pázsitfűfélék pollenszórása is, virágporukat Miskolcon és Zalaegerszegen magas, Pesten, Pécsett és Szegeden közepes koncentrációban regisztrálták. Közepes koncentrációt mértek még az útifű virágporából Miskolcon, Pécsett és Zalaegerszegen. Emellett a lórom, a hárs, a fészkesvirágzatúak, a libatopfélék, a szelídgesztenye és a kender pollenjéből is megjelent néhány szem a pollencsapdákban - írta az ÁNTSZ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.