Közélet

A vadasparki oktatómunkát segítik az elpusztult zsiráf csontjai

A vadasparki oktatómunkát segítik az elpusztult zsiráf csontjai

2013. július 15., hétfő
A vadasparki oktatómunkát segítik az elpusztult zsiráf csontjai
vadaspark_atlant_zsiraf_itb-27

A Szegedi Vadasparkban folyó oktató munkához fogják felhasználni a közelmúltban elpusztult szudáni zsiráf, Atlant néhány csontját.

Ahogy beszámoltunk róla

, a hím szudáni zsiráf (Giraffa camelopardalis antiquorum) szombaton esett össze. Atlantnál konkrétan meghatározható betegséget, vírusfertőzést nem lehetett kimutatni, vérszegénységet sikerült csak megállapítani, illetve gyanítható volt, hogy idegen test került a szervezetébe.

2012 májusától

volt a Szegedi Vadaspark lakója, Párizsból érkezett az akkor kétéves bika. „Atlant néhány csontját oktatási célokra fogjuk felhasználni” – tájékoztatott Veprik Róbert. Az igazgató elmondta, kiemelt feladatunk az állatfajok bemutatása mellett az oktatás is, ezért döntöttek úgy, hogy a hím szudáni zsiráf csontjai közül többet bemutatnak a látogatóknak. A vadaspark 2011 decemberében is

búcsút vett egy zsiráftól

, Nuru tetemét kipreparálták és a fővárosi állatkertben állították ki. Atlant elpusztulása után is felmerült ez a lehetőség, végül úgy döntöttek – részben a nagy nyári meleg miatt –, hogy mindössze néhány csontját tartják meg. Fontos tudni, hogy Atlant pusztulása nem a rossz tartási körülményeknek tudható be, a vadaspark továbbra is tárgyal a zsiráf fajmegmentési programmal (EEP), hogy mielőbb szaporodó csapatot tudjon tartani a célnak megfelelő bemutató rendszerében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.