Közélet

A szuverenitást sérti a Tavares-jelentés Eva Maria Barki szerint

A szuverenitást sérti a Tavares-jelentés Eva Maria Barki szerint

2013. július 8., hétfő
A szuverenitást sérti a Tavares-jelentés Eva Maria Barki szerint

Eva Maria Barki Bécsben élő jogász szerint az állami szuverenitást sérti a Tavares-jelentés. A jogász erről az MTI-hez is eljuttatott közleményében írt, amelyben az osztrák alkotmánnyal hasonlította össze a magyart.

Eva Maria Barki

a jelentés körül a magyar sajtóban zajló vitához hozzászólva rámutatott, hogy az osztrák alaptörvény a magyarral ellentétben nem tartalmazza az emberi jogok katalógusszerű felsorolását. Az MTI kérdésére kifejtette: noha az Emberi Jogok Európai Chartája és az Emberi Jogok Európai Egyezménye alkotmányjogi rangban van Ausztriában, magában az úgynevezett alkotmánytörvényben nem szerepel az emberi jogok tételes felsorolása. Az 1867-es államtörvénynek a tágabb értelemben vett alkotmány részét képező egyes rendelkezéseivel kapcsolatban azt emelte ki, hogy azok csak az állampolgárokra vonatkoztatva ismerik el az alapvető jogokat. Ausztriát eddig nem bírálták emiatt - érvelt Eva Maria Barki. Úgy vélekedett, hogy az Európai Unió és az Európai Tanács a múlt héten elfogadott jelentéssel túllépi hatáskörét, megsérti saját szerződéseit és egyben az ENSZ Alapokmányában a népek önrendelkezéséről és az államok szuverén egyenlőségéről lefektetett elveket. "Minden állam alkotmánya belügy. Kifogás egy alkotmány ellen csak abban az esetben lenne igazolt, ha a demokrácia alapvető normáit sértik meg" - fogalmazott. Úgy vélekedett, a Tavares-jelentés politikai célja "az államok szuverenitásának és a népek önrendelkezésének felszámolása".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.