Gazdaság

A piac hozhat olcsóbb áramot a kkv-knak

A piac hozhat olcsóbb áramot a kkv-knak

2013. július 30., kedd
A piac hozhat olcsóbb áramot a kkv-knak

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a jövőben külön vizsgálja majd, hogy az áramkereskedők milyen mértékben "adják tovább" az egyre alacsonyabb importárak kedvező hatását a kis- és középvállalkozói (kkv) körnek - írta a Napi Gazdaság kedden, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter képviselői kérdésre adott válasza alapján.

A MEKH adatai szerint a Magyarországra érkező importáram ára 2010 és 2013 első öt hónapja között átlagosan mintegy 12 százalékkal csökkent, a legnagyobb mértékben, mintegy 24 százalékkal a horvát-magyar relációban esett a behozott villamos energiáért fizetendő összeg. Ausztriából átlagosan 12,5, Ukrajnából 14,1, Romániából 23,6, Szerbiából pedig 3,4 százalékkal érkezett olcsóbban az áram Magyarországra az idei első öt hónapban, mint 2010-ben, a szlovák-magyar irány ára 4,4 százalékkal nőtt ugyanezen idő alatt - 2012 és 2013. január-május átlagának összehasonlításában azonban már kilowattóránként 2 filléres csökkenést regisztrált a MEKH. Az idén január és május között a legnagyobb mennyiség, 2,9 millió megawattóra áram Szlovákiából érkezett, Ukrajnából 1,9, Szerbiából 1,85, Horvátországból pedig 1,5 millió, az öthavi mennyiség 9,73 millió megawattórát tett ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.