Közélet

Hétfőn 40 fok, zivatarok, viharos szél

Hétfőn 40 fok, zivatarok, viharos szél

2013. július 28., vasárnap
Hétfőn 40 fok, zivatarok, viharos szél
hoseg1

A tartós hőség miatt hétfőre is tizenöt megyére a legmagasabb fokú, piros, a többi megyére pedig másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Ezzel együtt több megyére a viharos széllökések és heves zivatarok miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott szöveges figyelmeztetésében azt írta: a hőség hétfőn tetőzik, néhol 40-41 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklettel. A napi középhőmérséklet északkeleten 25-26 fok körül, az ország legnagyobb részén 27-30 fok között valószínű. Ennek megfelelően Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint a főváros területére adták ki a legmagasabb fokú figyelmeztetést. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ahogy vasárnap, várhatóan hétfőn is másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben a hőség miatt. Emellett hétfő este északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, amelynek hatására az északnyugatira forduló szelet a Dunántúlon és a középső megyékben viharos, 70 és 100 kilométer/óra körüli lökések kísérik majd. Nyugaton, északnyugaton egy-egy heves zivatar is kialakulhat, amelyet ugyancsak akár 90 kilométer/órás erősségű szél és 2 centiméternél is nagyobb jégdarabokkal jégeső is kísérhet. A várható viharos széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére másod-, Bács-Kiskun, Fejér, Nógrád, Somogy, Tolna, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A heves zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére adott ki másod-, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Csak rövid időre mérséklődik a kánikula

A hétfőn érkező hidegfront nyomán keddre mintegy 10 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. Csütörtökön viszont fokozatos felmelegedéssel indul az augusztus, s hétvégén ismét 38 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Hétfőn derült, száraz idő lesz. A déli, délnyugati szél időnként megerősödik. Csak estétől várható időjárás-változás, amikor nyugaton és északon erőteljessé válik a felhőképződés, a szél egyre nagyobb területen viharossá fokozódik, s néhol zápor, zivatar is kialakul. Akár heves zivatarra is számítani lehet. Hétfőn a legalacsonyabb hőmérséklet 18 és 24, a legmagasabb hőmérséklet 35 és 41 fok között alakul. Kedden a Dunától keletre az erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből alakulhat ki zápor, zivatar. Másutt gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Az északnyugati szelet eleinte helyenként még viharos lökések kísérik, majd mérséklődik a légmozgás. A minimumhőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, nappal 26-32 fokig melegedhet fel a levegő. Szerdán időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, a szél néhol megélénkülhet, de emellett sok napsütés várható, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Augusztus első napján, csütörtökön kevés felhő és sok napsütés várható, csapadék nem valószínű. A minimumhőmérséklet 13 és 19 fok között, a nappali maximumok várhatóan 28 és 33 fok között várhatóak. Pénteken derült, napos idő várható, csapadék nem lesz. A leghidegebb órákban 15 és 21 fok között, napközben 30-36 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Szombaton és vasárnap sem várható csapadék. Derült, napos lesz az idő. Szombaton mérsékelt lesz a szél, vasárnap néhol megélénkülhet a légmozgás. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 17 és 22, a legmagasabb hőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. A vasárnapi minimumhőmérséklet várhatóan 18 és 23 fok között alakul, a nappali maximumértékek 33 és 38 fok között alakulhatnak - olvasható az előrejelzésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.