Írjon nekünk

Közélet

A buddhisták szent növényét, a lótuszt ünnepli a füvészkert + JÁTÉK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

lotusz_napok14_gsA hónap eleje óta virágzik az indiai lótusz az SZTE Füvészkertjében, július 27-én és 28-án ismét nagyszabású fesztivállal, távol-keleti hangulattal várják a látogatókat. Az idei Lótusznapok középpontjában a gasztronómia áll. Játsszon velünk, nyerjen páros belépőt!

Közép-Európa legnagyobb indiai lótusz állománya csodálható meg évről-évre az SZTE Füvészkertben, közel nyolcvan esztendeje. A növény az ősi keleti vallásokban a megtisztulás és az újjászületés jelképe, s a szegedi botanikus kert büszkeségét július utolsó hétvégéjén különleges programsorozat keretében mutatja meg. „Július elején kezdődött az indiai lótusz virágzása, s hosszú évek tapasztalatai szerint a hét végére várható a csúcsvirágzás, de egészen augusztus végéig megcsodálható” – tájékoztatott Németh Anikó, a füvészkert igazgatóhelyettese.

Az idei Lótusznapokon a gasztronómiára helyezik a hangsúlyt a szervezők, főzőbemutatók és ételkóstolók is várják a látogatókat, akik megismerhetik a távol-keleti konyha jellegzetes ízvilágát. Németh Anikótól megtudtuk, nem csak vegetáriánus étkeket kínálnak, a cél, hogy átfogó képet kapjanak az érdeklődők a keleti konyhától. „Újdonság, hogy lótuszmagból készült ételek is lesznek és teaszertartást is tartunk” – tette hozzá. Az indai lótusz minden része ehető, a leveleiből például salátát készítenek, magját pedig őrölve vagy épp pattogatva fogyasztják.

lotusz_napok19_gs

Indiába egy élménybeszámoló és fotókiállítás keretében kalauzolják el a látogatókat, lesz továbbá hangmasszázs, meditációs gong utazásra is invitálják az érdeklődőket, továbbá jóga, bhadzsan és keleti harcművészeti bemutató is várja a füvészkert látogatóit. A gyermek indiai ékszereket készíthetnek, ázsiai meséket ismerhetnek meg, sőt selyemképet is lehet festeni. Szombaton 10 és 17 óra között kezdődnek az előadások és bemutatók, míg vasárnap már 9.30-tól várják mindazokat, akik szeretnének belépni a mesés kelet birodalmába.

Ahogy megírtuk, a rendezvény médiatámogatójaként portálunk is élőben jelentkezik a helyszínről július 28-án, vasárnap. A programok tudósítása mellett a növényvilág különlegességeiről is sok érdekességgel szolgálhatunk majd!

A szegedi Füvészkertbe látogatók számtalan program és bemutató között találkozhatnak a Somogyi-könyvtár A Himalája magyar remetéje: Kőrösi Csoma Sándor és Tibet című kamarakiállításával is.
A kamaratárlat célja, hogy (a teljesség igénye nélkül) felhívja a figyelmet néhány, a Somogyi-könyvtárban őrzött, témához kapcsolódó kötetre.

A Lótusznapok részletes programját ITT olvashatja.

Nyerjen páros belépőt!

JÁTÉK! Három darab páros belépőt sorsolunk ki a Lótusznapok vasárnapi programjára azok között, akik helyesen válaszolnak alábbi kérdésünkre (segítséget az alábbi cikkünkben találhat)!

– Honnan telepítették át a lótuszvirágokat a szegedi füvészkertbe?

A.) A földeáki kastély kertjéből
B.) Egy indiai faluból
c.) A Hévízi-tóból

A megfejtéseket a e-mail címre várjuk a játékos nevének és elérhetőségeinek megadásával legkésőbb július 25-én (csütörtök) este nyolc óráig. Szerencsés játékosainkat e-mailben értesítjük nyereményükről péntek délelőtt!

A játékosok jelen pályázatban való részvétellel automatikusan elfogadják a SZEGEDma.hu Nyereményjáték szabályzatát.

Közlekedés

Eldőlt: december 15-étől jön az új MÁV-menetrend, de csak kísérleti jelleggel

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az új menetrend június végéig lesz érvényben.

Tovább olvasom

Hírzóna

Az OBH elnökéről és a médiatanács tagjairól is szavaz a T. Ház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A képviselők tizenkilenc előterjesztésről döntenek.

Tovább olvasom

Egyetem

Együttműködik az SZTE és a Szegedi Keresztény Roma Kollégium

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A megállapodást december 12-én, csütörtökön szentesítik a Katolikus Házban.

Tovább olvasom

Aktuál