Közélet

35 millió zenekarok és énekkarok programjaira

35 millió zenekarok és énekkarok programjaira

2013. július 4., csütörtök
35 millió zenekarok és énekkarok programjaira

Összesen mintegy 35 millió forint odaítéléséről döntött Halász János kultúráért felelős államtitkár zenekarok és énekkarok külföldi, valamint hazai programjainak megvalósítására.

Az előadóművészeti törvény alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a zenekarok és énekkarok részére kiemelt művészeti célok támogatását célzó pályázatát évente meghirdeti. A 2013. április 1. és 2014. március 31. között megvalósuló programokra összesen 34,47 millió forint támogatás nyújtásáról döntött Halász János - közölte a tárca sajtófőosztálya csütörtökön az MTI-vel. A javaslatot az emberi erőforrások minisztere tanácsadó testülete, a Zeneművészeti Bizottság fogalmazta meg, amelyet a döntéshozó változtatás nélkül elfogadott. A kiírásra csak a törvényben rögzített feltételeknek megfelelő zenekarok és énekkarok pályázhattak. A beérkezett anyagokat két altémában fogadta a minisztérium: külföldi vendégjátékon, koncertturnén való részvétel, illetve hazai hangversenyprogramok, ifjúsági koncertek, kortárs zenei bemutatók megrendezése. A megadott határidőig a tavalyi 37-hez képest idén összesen 82 érvényes érkezett be. A külföldi programokra 20 nyertes pályázó 16,2 millió támogatást kapott, a hazaiakra 25 zenekar és énekkar 18,27 millió forintot nyert el. A tavalyi 24,8 millió forinthoz képest idén 9,5 millió forinttal több támogatást tudott az Emmi kiosztani - szerepel a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.