Gazdaság

300 milliós megtakarítás az állami cégek közös gáztenderén

300 milliós megtakarítás az állami cégek közös gáztenderén

2013. július 3., szerda
300 milliós megtakarítás az állami cégek közös gáztenderén

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és további 59 állami tulajdonú társaság megközelítőleg 300 millió forintot takarít meg a gázszámláján, miután közös gázbeszerzési kiírásukon a nagyobb mennyiség miatt kedvezőbb árajánlatot kaptak.

Az MNV Zrt. szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy ez már a társaságok ötödik közös energetikai tárgyú közbeszerzése volt, amelyeken eddig összesen több mint 1 milliárd forintot takarítottak meg a részt vevő cégek az államnak. Az idén a korábbi sikeres földgáz-beszerzési projektek folytatásaként az MNV Zrt. a 2013-2014. gázévre vonatkozóan ismét földgáz közbeszerzést indított, amelyhez az állami társaságok önkéntesen csatlakozhattak. A közös gáztenderen elért megtakarítás 274 millió forint, amely, figyelembe véve a tavaly már elért alacsony árakat, kiemelkedően jó teljesítmény. Az elért megtakarításon felül a közös tender nem számszerűsíthető eredménye, hogy a résztvevők fogyasztását plusz/mínusz 20 százalékos toleranciasávon belül portfólió szinten kezeli a szolgáltató. Így minden résztvevő egységesen ugyanazt a szerződést írja alá, és a benne ez év végéig vállalt fogyasztási mennyiséget egyszer módosíthatja. A két nyertes szolgáltató a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. és a Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. A közlemény szerint az MNV Zrt. szándéka, hogy a sikeres gyakorlatot más területekre is kiterjessze. Így tervezik a közeljövőben egyebek között az áramellátás, a biztosítási, valamint a telekommunikációs szolgáltatások területén is közös tender kiírását az állami tulajdonú társaságok részvételével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.