Közélet

Változtak az emelt összegű családi pótlék feltételei

Változtak az emelt összegű családi pótlék feltételei

2013. június 23., vasárnap
Változtak az emelt összegű családi pótlék feltételei

Széles körű egyeztetés eredményeként változtak az emelt összegű családi pótlékra jogosító feltételek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága vasárnap.

A tárca közleményében arra reagált, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) sajtótájékoztatóján Szűcs Erika, a Gyurcsány kormány szociális és munkaügyi minisztere azt mondta, követelik a kormánytól, állítsa vissza a beteg gyerekek után járó emelt szintű családi pótlékot. A DK szerint olyan szabályozást kell létrehozni, amelynek előkészítésébe az orvosok mellett a szülőket is be kell vonni, és nemcsak az egészségügyi, hanem az egyéb, a betegséggel járó pluszkiadásokat is figyelembe kell venni. Erre utalva az Emmi hangsúlyozta: az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatai több szakértő bevonásával alakították ki konszenzusukat arra vonatkozóan, hogy a betegségcsoportok nevesítését szakmailag precízen, a BNO (betegségek nemzetközi osztályozása) szerint, továbbá a betegségteher szempontjából méltányosan pontosítsák. Azt írták, a magasabb összegű családi pótlékra a gyermekek mindennapi életében napi problémát okozó, a gyermek és a család számára komoly betegségterhet jelentő betegség és fogyatékosság jogosít. Közölték, azok a betegségek, melyek átmenetiek, vagy tartósak ugyan, de a gyermek gyógykezelése megoldott, életminősége a gyermekeknek járó egészségügyi ellátással teljes körűen biztosítható, pusztán a diagnózis fennállása miatt nem jogosítanak magasabb összegű családi pótlékra. Arra is felhívták a figyelmet, hogy jövedelmi és egyéb rászorultság fennállása esetén, egyéb jogszabályok alapján igényelhetők, vagy alanyi jogon járnak a különböző szociális juttatások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.