Kultúra

Tizenöt ismeretterjesztő film kapott 106 millió forintot a médiatanácstól

Tizenöt ismeretterjesztő film kapott 106 millió forintot a médiatanácstól

2013. június 12., szerda
Tizenöt ismeretterjesztő film kapott 106 millió forintot a médiatanácstól

Tizenöt nyertesnek nyújt összesen 106 millió forint támogatást ismeretterjesztő film készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa - közölte a testület tagja szerdán.

Kollarik Tamás

a médiatanács ülését követően elmondta: a Kollányi Ágoston pályázaton történelmi és tudományos témákat feldolgozó alkotások készítői nyertek, de készül film Magyarország természeti kincseiről, az I. magyar gyalogezredről, népi gyógymódokról és a Lyme-kórról is.

Jankovics Marcell

István

király idős koráról és utóéletéről készít ismeretterjesztő filmet - közölte.

Szekeres Csaba

a Nobel-díjas hadifogolyról,

Bárány Róbertről

forgat, aki világháborús tapasztalatai alapján kidolgozta a friss lövési sérülések sebészeti ellátási módszereit, valamint műtéti eljárást javasolt az idült homloküreg-gyulladás gyógyítására.

Szabó Árpád

Széchenyi-díjas filológus, történész, tudománytörténész, egyetemi tanár életét és munkásságát

András Ferenc

dolgozza fel.

Lerner János

munkájában a magyar természetfilmeseknek állít emléket, többek között

Kollányi Ágostonnak

.

Oláh Kata

legújabb filmje a Nyugat írócsoporthoz tartozó nők -

Kaffka Margit, Lesznai Anna

és

Erdős Renée

- életét mutatja be archív fotók és színészek segítségével.

Pap Ferenc

a Tiszáról, a folyó környezetre és az ott élőkre gyakorolt hatásáról készít filmet A magyarok folyója, a Tisza címmel. Az Escher Károly pályázaton nyert a Hungarikum Stúdió Kft., amely a dunai árvíz azonnali, helyszíni forgatási munkálatait kezdheti meg a megítélt egymillió forint támogatásból. A pályázati kiírással a médiatanács célja, hogy olyan magyar vonatkozású, hirtelen felmerülő vagy speciális események forgatási nyersanyagának elkészítését tegye lehetővé, amelyek megörökítése fontos lehet az utókor számára. A pályázók idén még két szakaszban adhatják be filmes terveiket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.