Közélet

Szentendrén is áll a mobilgát, Pergben átfolyik már felette a Duna + VIDEÓ

Szentendrén is áll a mobilgát, Pergben átfolyik már felette a Duna + VIDEÓ

2013. június 5., szerda
Szentendrén is áll a mobilgát, Pergben átfolyik már felette a Duna + VIDEÓ
mobilgat01

Ausztria után Magyarországon is vizsgázik élesben az első mobilgát, ilyen lesz Szegeden is. Pergben már átcsapnak a hullámok a mobilgát felett.

Ahogy arról beszámoltunk, Linzben mobilgát védi a várost

az árvíztől

, hasonló fogja majd óvni Szeged városát is, ha elkészül jövőre a partfal-rekonstrukció. Az országban is felállították

az első mobilgátat Szentendrén

, ami pontosan megegyezik azzal, amit Szegedre terveznek. Napokon belül vizsgázik tehát az ország első mobilgátja is Szentendrén. Az árvízvédelmi fal a belvárost védi a Duna áradásától. A Korzó korábbi gátjából 333 métert váltottak ki az új mobil rendszerrel. A szerkezet felállításához 10 ember 8 órányi munkája szükséges. Éles helyzetben most lesz először, a tavasszal végzett terheléses próbán jól szerepelt a gát. A szerkezetet úgy tervezték, hogy a teljes magassága a mértékadó árvízszint fölött 1,35 méterrel végződjön. Ez a 2006-os árvíz szintjét mintegy 70 centiméterrel haladja meg, és szükség esetén tovább magasítható. Ausztriában, Pergben döbbenetes fotók készültek a mobilgátról: mint egy óriási medence, úgy néz ki az a folyórészlet, amit lencsevégre kaptak és megosztottak a Facebookon, alig 30-40 centiméterre volt a Duna vízszintje a gát tetejétől. Ma már elérte a peremét, az Austria24 tévé legfrissebb felvételén már átcsapnak felette a hullámok (

az alábbi videóban 1.24-nél tekinthető meg

).

Szegeden a belvárosi résznél a mobil fal 1,2 méter magas lesz és 430-440 méter hosszan terül el. Felállítása rendkívül gyorsan, 24 óra alatt lehetséges. Az árvízi biztonság a 10,09 méteres legnagyobb vízszinthez képest 11,3-ra lesz kiépítve. A munkálatok már ősszel elkezdődhetnek, s jövőre már városunkat is alumíniumpallók védik majd vész esetén.

ausztriamobilgat

Forrás:

Austria24 TV

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.