Közélet

Szegeden is táncra perdült a tiszavirág + FOTÓK, VIDEÓ

Szegeden is táncra perdült a tiszavirág + FOTÓK, VIDEÓ

2013. június 21., péntek
Szegeden is táncra perdült a tiszavirág + FOTÓK, VIDEÓ
6_gs

Megkezdődött a kérészek rajzása a Tiszán: a szegediek esténként több ezer tiszavirág táncát csodálhatják meg a víz felszínén.

Ismét gyönyörködhetünk a kérészek (Polingenia longicauda) násztáncában a Tisza vize felett, a csak a folyón élő – a vízminőségére igen érzékeny – rovarok tömeges rajzása a napokban vette kezdetét. A 8-12 centiméter hosszú tiszavirágok a Tisza azon szakaszain fordulnak elő, ahol a partfal kötöttebb, agyagos, ezeken a helyeken lárvái járatokat tudnak fúrni a földbe. A kérészek násztáncát követő párosodás után ugyanis a megtermékenyített peték lesüllyednek a mederfenékre, a kikelő lárvák pedig befúrják magukat a meder falába, és a víz felé nyitott vájatban élnek három évig egymáshoz közel, tíz-százezres egyedszámú telepeken. Három év után június elején a kérészek előbújnak üregükből, és a víz felszínére emelkednek. Csütörtök délután a parton sokan várták a természet csodájának rövid szerelmét, aznap azonban nem sikerült lencsevégre kapni a tömeges rajzást, csupán a képeken és a videóban látható egyedek képviselték társaikat. Bár elméletileg a Tiszán és mellékfolyóin ilyenkor fokozottan figyelnek a kérészek nászrepülésének zavartalanságára, portálunk munkatársa négy motorcsónakot és egy jet-skit is felfedezett a Belvárosi híd és a lapos előtti szakaszon. Holnap is teszünk egy próbát, reméljük, nagyobb szerencsénk lesz! http://www.youtube.com/watch?v=O54fha_bOmg&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.