Közélet

Szeged után a világ legnagyobb punkfesztiváljára utazik az Argies + FOTÓK, VIDEÓ

Szeged után a világ legnagyobb punkfesztiváljára utazik az Argies + FOTÓK, VIDEÓ

2013. június 29., szombat
Szeged után a világ legnagyobb punkfesztiváljára utazik az Argies + FOTÓK, VIDEÓ
argies05_ia

Több mint húsz országot érintő európai turnéra indult az egyik legnagyobb argentin punkzenekar, az Argies. Szegeden a Club Noir színpadán lépett fel a banda, akikkel a SZEGEDma is elbeszélgetett a punkzene jövőjéről és a legismertebb brit punkfesztiválról, melyre idén a zenekar is hivatalos.

Április végétől augusztusig végigturnézza Európát az Argies, hogy idén megjelent lemezét népszerűsítse. Az 1984-ben alakult banda az egyik legismertebb, legnagyobb hagyományokkal bíró punk-rock zenekar Argentínában, harmincadik születésnapja közeledtével pedig meghívást kapott a Blackpoolban tartott "Rebellion Festival"-ra is. Magyarországi látogatása során a szegedi

Club Noir

színpadán is játszottak, az énekessel,

Daviddal

és a basszusgitárossal

Hodival

mi is elbeszélgettünk.

- Hosszú utat tettek meg Argentínából, egy egész Európát behálózó koncertkörút kedvéért. Jártak már Magyarországon korábban?

- Igen, sokadszorra látogatunk már vissza, először 2001-ben zenéltünk itt, de azóta minden évben fellépünk. Több városban megfordultunk Székesfehérvártól Budapesten át Szolnokig, de itt Szegeden is jártunk már. Ha akarnánk se nagyon tudnánk kikerülni Magyarországot egy ilyesfajta turné kapcsán, hiszen gyakorlatilag egész Kelet-Európa a szomszédja. Persze nem is akarjuk, sok barátunk van már itt, Székesfehérvár pedig egyszerűen gyönyörű!

- Ezt mondják a magyar lányokra is, nagy utazóként önöknek mi a véleménye?

- Abszolút egyetértünk! Ezt nem csak a magyarok látják így, már ezért is megéri visszatérni. Főleg ilyenkor nyáron...

- Április óta tart a turné, rengeteg országot érintve Franciaországtól a Balkánig. Már most közel ötven fellépésnél tartanak, és még messze a vége. Kemény ez a szoros időbeosztás?

- Pörgős, de mi ezt szeretjük. Igazából még több állomást beiktattunk volna, de már egyszerűen fizikai képtelenség volt sűríteni a naptárat. Összeszámoltuk, világszerte negyven országban zenéltünk már, Dél-Amerikát teljesen bejártuk, Ázsiában sem maradt ki sok ország. Európában is szinte teljes a lista, kimaradt Bulgária, Ukrajna és egykét miniállam. No meg Oroszország, ha azt ide sorolhatjuk.

- Van kedvenc ország, ahova bármikor szívesen látogatnak vissza?

- Országot külön nem emelnék ki, de város az több is van: itt Magyarországon például a már említett Székesfehérvár, Romániában Temesvár, vagy Németországban Düsseldorf is egy ilyen hely. http://www.youtube.com/watch?v=OkaVR0JYnUU

- Máshogy készülnek egy több ezres párizsi koncertre, mint a szegedire, ahol pár tucat ember előtt lépnek a színpadra?

- A játszott dalok összeállítása függ a hely akusztikájától és a nézők hangulatától is, ahol nem olyan jó a hangzás, ott több lassú számot játszunk. Szóval azért nem mindenhol ugyanazt a koncertet adjuk, de ez a helytől és nem az országtól függ, Párizsban és Szegeden is az Argies lép fel. A koncert hangulata egyébként sosem a hely vagy a közönség nagyságától függ. Kínában olyan hangtechnikával szólaltunk meg, hogy azt hittük eldobjuk az agyunkat, volt hogy mi magunk sem ismertük fel magunkat, annyira más volt ezeken a szupermodern berendezéseken játszani. Indonéziában ezzel szemben szinte semmi nem volt, csak kiálltunk, játszottunk és ugyanolyan jól éreztük magunkat. Ha tíz ember előtt lépünk fel, akkor is lenyomjuk a koncertet, hiszen ezért vagyunk itt, nem? Sok nagyobb banda például az USA-ból előre egyeztet a managerrel, és bizonyos nézőszám alatt be sem teszi a lábát a klubba. Nekünk talán itt Szegeden nem lesz olyan hatalmas bevétel, de ha van mit inni, enni és van hol aludni, akkor minden oké. Ha nem játszunk akkor unatkozunk, unatkozni pedig nem szeretünk mi sem.

- Egy picit kérdeznék a bandáról is: ha jól tudom, az Argies az egyik legrégebbi, jelenleg is aktív punkzenekar Argentínában. Sokat változtak az évek alatt?

- 1984-ben állt össze az Argies, így lassan a harmincadik születésnapját ünnepli. Igaz, az akkori felállásból már csak én vagyok a bandában, de Hooli is már vagy nyolc éve velünk dobol, nem kevés koncerten vagyunk túl együtt. A tagcserék szerintem mindig kicsit frissítették a hangzást, hoztak valami újat a zenénkbe, ami nem rossz dolog, sőt!

argies07_ia

- Azért a tagcserék ellenére is megmaradt a punk-rock hangzás.

- Igen, a gyökereiből táplálkozik a zenekar. Ezeket sosem szabad elvágni, ez határoz meg minket, persze azért az ember is változik, az ízlésével pedig együtt mozdul a zenekar hangzása is. Volt egy kicsit ska és jazz irányvonal is az évek alatt, kipróbáltunk dolgokat, amik megtetszettek, most is vannak kicsit pop-rockosabb számaink.

- A punk a lázadás zenéje, érződik ez az Argies-ban is?

- Persze, erre nálunk is számtalan ok volt, de a mostani, "demokratikus" punkzene azért már nem olyan, mint amilyen évtizedekkel ezelőtt volt. Nincs a zenének már olyan összetartó ereje, mint azelőtt, a mostani generáció inkább csak úszik az árral, azt fogyasztja, amit tálal neki az internet és a televízió. Ez a tendencia világszerte megfigyelhető, fogalmam sincs, hogy hova fog vezetni a zenekarok tekintetében.

- Augusztusban történelmet ír az Argies, akik első argentin punkzenekarként meghívást kaptak a világ legnagyobb punk-rock fesztiváljára, a brit "Rebellion Festival"-ra. Nagy az izgalom?

- Az biztos! Hatalmas dolog a punk szülőhazájában, ennyi világhírű zenekarral együtt játszani, augusztusban ez a legnagyobb dobásunk. De emellett hamarosan Kínában is fellépünk, 14 koncertet adunk majd ugyanennyi városban, arra is nagyon készülünk.

- "Politikailag" mit jelent egy argentin bandának játszani egy tradicionális angol fesztiválon?

- Maga a banda neve is köthető némileg a Falkland-szigeteki háborúhoz, hiszen "Argies"-ként emlegették az argentin katonákat az angolok ebben az időben. A zenekar megalakulásakor, a háborút követően még erősebb volt a politikai vonal is a dalokban, mostanra azonban ez megszűnt, a dalaink pedig egyre inkább az emberről, és nem a közösségről kezdtek szólni. Argentinok vagyunk, de egy angol gyökerekkel bíró zenei stílus szerelmesei, a zenében nincsen és nem is volt semmilyen háború, nagyon várjuk a koncertünket Blackpoolban!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.