Közélet

Szabó Máté: sok gyerek az iskolában kap csak mintát egészséges környezetből

Szabó Máté: sok gyerek az iskolában kap csak mintát egészséges környezetből

2013. június 27., csütörtök
Szabó Máté: sok gyerek az iskolában kap csak mintát egészséges környezetből

Szabó Máté szerint az iskolarendszernek óriási a felelőssége a gyermekek egészséges környezethez való joga szempontjából, sokan olyan nehéz szociális helyzetből érkeznek az iskolába, hogy ott kell megtanulniuk, mit jelent az egészséges környezet. Az általános alapjogi biztos minderről a hivatala által erről a témáról szervezett konferencián beszélt csütörtökön.

Az ombudsman egyik idei projektjében a gyermekek egészséges környezethez való jogának érvényesülését vizsgálta, azt, hogy miként érvényesül ez a jog az iskolában, illetve a súlyos szegénységben élő, hátrányos helyzetű gyermekek esetében. A projekt részeként azt is vizsgálta, milyen környezeti, egészségi ártalmaknak vannak kitéve a gyerekek.

Szabó Máté

a konferencia bevezetőjében azt mondta: a témával kapcsolatos problémafelvetések reménye szerint megjelennek a közgondolkodásban és az oktatási rendszerben is. Az ombudsman a szerdán megjelent állásfoglalásával kapcsolatban, amelyben túlságosan nehéznek nevezte a gyerekek iskolatáskáját, és ezért jogszabály-módosítást javasolt, azt mondta, az iskolatáska jó szimbóluma a gyerekekkel szembeni elvárásoknak, kényszereknek és az őket terhelő problémáknak. Az alapvető jogok biztosa korábban a gyermekvédelmi törvény felhatalmazása alapján, gyakorlatilag gyermekjogi ombudsmanként, kiemelt gyermekjogi projektek keretében látta el a gyermeki jogok védelmére vonatkozó speciális feladatát. Gyermekjogi munkája fókuszában 2008-ban a gyermekek jogtudatosítása, 2009-ben a gyermekek erőszakkal szembeni védelemhez való joga, 2010-ben a család és a családpótló intézmények szerepe, 2011-ben a testi-lelki egészséghez való jog, 2012-ben pedig a gyermekbarát igazságszolgáltatás állt. Az alapvető jogok biztosáról szóló törvény 2012-től az ombudsman kiemelt feladatává teszi a gyermekek jogainak védelmét. A konferencián, az ombudsman hivatalának munkatársai arról is beszámoltak, hogy Magyarországon a szegénységi küszöb alatt élő háztartások jelentős részében még napjainkban is problémát jelent a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer hiánya. Előfordul, hogy a szülők nem tudnak egészséges ivóvizet sem biztosítani a gyermeküknek.

Fórika László

, a hivatal munkatársa az ombudsman telepvizsgálatának tapasztalatairól szólva a közművek hiányáról, alacsony komfortfokozatú házakról, közüzemi díjtartozásokról, munkanélküliségről számolt be. A vizsgált helyszíneken a 18 éven aluliak 55 százalékát lehetett az éhezők közé sorolni - tette hozzá.

Sörös Iván

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felzárkózási fejlesztések főosztályvezetője arról beszélt, hogy a szülők munkanélküliségére, alacsony iskolai végzettségére, az elégtelen lakhatási körülményekre fókuszálnak. A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia mellett szólt a kifejezetten hátrányos helyzetű térségekben létesített Biztos Kezdet Gyerekház-programról, amelyben a korai képességgondozásra helyezik a hangsúlyt. A modellkísérletben 48 gyerekház jött létre, további 50-et most alakítanak ki. A gyerekek - az ötéves korukig őket érintő programban - napi háromszori étkezést kapnak. A főosztályvezető megjegyezte, hogy az érintett korcsoportban Észak-Magyarországon, valamint Somogy- és Zala megyében él a legtöbb gyerek szegénységben.

Herczog Mária

, az ENSZ gyermekjogi bizottságának tagja videóüzenetében elmondta, az utóbbi 15-20 év kutatása bebizonyította, hogy az agyi fejlődés szempontjából az első 3 év a legjelentősebb. Külön szólt arról is a táplálkozással összefüggésben, hogy az ásványi anyagok hiánya súlyos értelmi és érzelmi hiányhoz vezet. A szakember mindemellett rendkívül alacsony színvonalúnak nevezte a szülői készségek tanítását Magyarországon.

Darvas Ágnes

, az ELTE egyetemi docense arra hívta fel a figyelmet, hogy a TÁRKI adatai szerint 2009 és 2012 között drasztikusan nőttek a jövedelegyenlőtlenségek. Úgy vélte, a tartós mélyszegénységen a jövedelembiztonság és a szolgáltatások növelésének együttese tud segíteni, gyerekszegénység elleni programokat pedig csak helyi szinten lehet megvalósítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.