Sport

Röplabda: indulhatna az NB I-ben az SZTE EHÖK SE

Röplabda: indulhatna az NB I-ben az SZTE EHÖK SE

2013. június 11., kedd
Röplabda: indulhatna az NB I-ben az SZTE EHÖK SE
szteehokse_ffiroplabda_09

Az SZTE EHÖK SE férfi röplabdacsapata 2. helyen zárt az NB II-ben, de így is elindulhatna az élvonalban. Ám erre, különböző okok miatt kevés az esély.

Amint arról május végén beszámoltunk

, az SZTE EHÖK SE NB II-es gárdája a Dágon rendezett rájátszástornán végül az osztály 2. helyét szerezte meg, a győztes győriek pedig kivívták a jogot az NB I-es indulásra. Mint utóbb kiderült, a hétvégén MEFOB-ezüstérmet szerző szegedi alakulat is jogosult a nevezésre. "Mivel menet közben két csapatot kizártak az NB I-ből, így nekünk is megvan a lehetőségünk, hogy elinduljunk, nevezzünk az élvonalban, mint az NB II 2. helyezettje" - tudtuk meg

Strezeneczki Gyula

vezetőedzőtől, aki kicsi esélyt lát arra, hogy ez mégis megvalósuljon. "Az anyagi háttér előteremtésére van szűk két hónapunk, ám nagyságrendekkel több pénz kell az NB I-hez, mint az NB II-höz." A tréner szerint azonban az anyagi nehézségek a legkevesebbek. "Nehezíti jövő évi pozíciónkat az is, hogy négy meghatározó emberünk távozására számíthatunk: az egyik centerünk jövőre Győrben folytatja főiskolai tanulmányait, hárman pedig államvizsgára készülnek, s már nem lesznek hallgatói jogviszonyban. Ha szerencsénk van Szegeden találnak munkát, s akkor talán számíthatunk rájuk. Hozzá kell tegyem, szerencsére létszámproblémáink nincsenek, tudunk új csapatot építeni" - tette hozzá a csapat vezetőedzője.

szteehokse_ffiroplabda_04

A legnagyobb problémát azonban az utánpótlás kérdése jelenti a szegedi egyetemi csapatnak, az élvonalbeli induláshoz ugyanis komplett utánpótlást 8 éves kortól két évenkénti lépcsőben összesen 6 korosztály csapatát is kellene nevezni - ez számukra óriási, megoldhatatlan probléma. "Jelen állás szerint juniorcsapatot tudunk indítani ősztől - ez az idei évben az NB II-ben számunkra, mint először induló csapatnak, nem volt kötelező, de ősztől már az lesz. A visszamenő korosztályokkal van gondunk. Sajnos Szegeden a fiú utánpótlásban kimaradt 8 év, amit csak úgy, egyik napról a másikra nem lehet pótolni" - vázolta az egyesület lehetőségeit Strezeneczki Gyula. A korábban több NB I-es csapatban is röplabdázó szakember úgy látja, a szegedi röplabda férfi vonala szempontjából nem olyan borús a helyzet. "Az NB II-es rájátszástornán az egyik ellenfél egy játékosa már jelezte, hogy Szegeden fog tanulni, s nálunk folytatná. Ez is azt mutatja, hogy az amire gondoltunk, amikor ebbe belevágtunk egy évvel ezelőtt, kezd beérni. Tudatosul, hogy Szegeden újra van férfi röplabda" - emelte ki a tréner, hangsúlyozva, hogy a továbbtanulásra aspiráló sportolóknak Szeged ezen a vonalon is szóba jöhet, hiszen nagyon jó az iskola, s emellett röplabdázni is lehet. "S ha egy fiatal azért választja a szegedi egyetemet, mert itt van röplabda, akkor már el is tölt itt 4-5 évet. Ebben reménykedtünk, hogy ezt el tudjuk indítani, s már látjuk, hogy van eredménye" - jelentette ki bizakodva az egyetemisták mestere, aki szerint így hosszú távon mindenképp lehet jövője a röplabdának Szegeden a férfi szakágban is. Interjúnk végén Strezeneczki Gyula visszatekintve az SZTE EHÖK SE első idényére még hozzátette: "Nagyon vegyes alakulattal vágtunk neki a szezonnak, ám örömmel telve és büszkén jelenthetem ki, hogy a végére valódi, a szó minden értelmében nagybetűs CSAPAT állt össze, s röplabdázta végig a szezont." Bízunk benne, a folytatás még ennél is nagyobb sikereket hoz a szegedi férfi röplabdázásnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.