Közélet

Októberben indulhat a mobil partfal építése Szegeden + FOTÓK

Októberben indulhat a mobil partfal építése Szegeden + FOTÓK

2013. június 27., csütörtök
Októberben indulhat a mobil partfal építése Szegeden + FOTÓK
mobilgat03_gs

A Szegedre tervezett mobil partfal kivitelezési tervei elkészültek, július végén várható a közbeszerzés megjelenése. A fejlesztés 1,8 milliárdból valósul meg, ami kevesebb, mint amennyit a 2006-os árvízkor homokzsákokra költöttek.

Ugyanolyan német gyártmányú mobil partfal fogja Szeged belvárosát védeni, mint

amilyen Szentendrét

.

Kozák Péter

, az ATI-VIZIG igazgatója közölte, Németországban és Ausztria területén közel egy évtizede alkalmazzák ezt az árvízvédelmi konstrukciót, s mivel ez egy külföldön már bevált rendszer, ezért döntöttek e mellett.

Tóth László

, a Mélyépterv Komplex Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a mérnökök által kimondottan a víz nyomására méretezett stabil szerkezet gumitömítéseinek révén egyáltalán nem szivárog. A szakembertől megtudtuk, a szentendrei speciális mobilgát alépítménye hat méter mélyen elhelyezett vasbeton résfal, ez biztosítja a mobil partfal stabilitását. „Szegeden a közel két kilométer hosszú védvonal komplett kivitelezési terve elkészült. Míg Szentendrén 1,8 méter magas vízoszlopra terveztük a mobil partfalat, Szegeden a Korányi fasornál 60 centiméter magas lesz, a Stefánián 1,2 méteres mobil falrendszer épül ki” – közölte. Ez biztonság szempontjából azt jelenti, hogy Szentendrénél egy méteres biztonsággal épült meg a rendszer, míg a Tisza szeszélyessége miatt itt 1,5 méterre van előirányozva. Az új védműrendszer ezen felül kiküszöböli az eddig sok gondot jelentő magassági hiányokat, Szeged tekintetében volt, ahol 70 centi is hiányzott.

„Elsőrendű árvízvédelmi védvonalon először itt Szegeden fogják alkalmazni ezt a rendszert hazánkban, így a vízügyi szervek is kiemelt figyelmet fordítanak a projekt minden egyes elemére” – mondta el Kozák Péter. Sikeres pályázat esetén Kozák úgy kalkulál, hogy októberben indulhatnak meg a munkálatok, melyekkel kapcsolatban leszögezte, minden egyes munkafolyamatot úgy kell végeznie a majdani kivitelezőnek, hogy a város árvízvédelme 100%-ban biztosított legyen. Ennek betartásáért a vízügyi igazgatóság felel. Egy szivárgórendszert is kiépítenek a város felől, illetve két új szivattyútelepet is, az egyik a vízmű székházának magasságában, míg a másik a Belvedere előtt lesz. Régészeti feltárásokat már tavaly végeztek, kiemelt figyelmet kell fordítani a szegedi vár falára. Kozák Péter portálunknak elmondta, rendkívül szigorú műemlékvédelmi előírásai vannak a várfal keresztezésének, ezt már tartalmazzák a tervek. A Korányi fasornál tervezett szivárgónál pedig már nem használt közművek keresztezésére számítanak. A speciális alumíniumöntvényből készült elemeket hosszú élettartamra tervezték, Tóth László szerint minimum harminc évig megfelelő védelmet nyújtanak. Fontos tudni, hogy az új védmű nem lesz szabadon látogatható, az összeszerelési próba idején azonban bárki megnézheti majd. Aki viszont nagyon kíváncsi arra, milyen ez a speciális alumíniumból készült elem, ami Szegedet fogja védeni, látogasson el a Szent-Györgyi Albert Agórába, ott kiállították egy darabját. A beruházás 1,8 milliárd forintba kerül, ebből 300 milliót a szegedi önkormányzat biztosít. „A projekt költségeinek átlépésére nincs mód. A mostani tervek csak olyan költségeket tartalmaznak, amelyek biztosítottak” – szögezte le az ATI-VIZIG igazgatója. Hozzátette, sokféle árvízvédelmi fal és rendszer létezik, Szegeden korábban tömlős gátat terveztek, de belterületeken világszerte a Szentendrén már jól vizsgázott rendszert alkalmazzák. Az 1,8 milliárd forintos beruházásról érdemes tudni, hogy bekerülési költsége kevesebb, mint amennyit a 2006-os árvízkor Szegeden homokzsákokra költöttek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.