Írjon nekünk

Bulvár

Nyomkövetős csalibringával fogtak tolvajt Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

brigalopas01_gsA szegedi Tolvajkergetők vezették el a rendőröket a biciklitolvaj házához, ahol megtalálták a nyomkövetővel felszerelt csalibringát – a házban mindenki tagadott.

Ahogy arról már beszámoltunk, nagy sikere van egy civil közösségnek: a Tolvajkergetők csapatát pesti bringások hoztak létre, mert elegük lett a biciklilopásokból. Műholdas nyomkövetővel felszerelt kerékpárokat helyeztek ki csapdának, és üldözőbe vették a tolvajt, majd szóltak a rendőröknek, akiknek átadtak minden bizonyítékot. Az akciókról videófelvételek is készültek, amit a tolvajkergetok.hu oldalon lehet megtekinteni. A tolvajkergetők egyesületté alakultak, és felálltak a vidéki csapatok is Debrecenben, Győrben és Szegeden.

Szegeden 200 ezer forintos bringával halásznak a tolvajokra

„A két másik vidéki városban már volt több elfogás is (Debrecenben egy hónap alatt 4 tolvaj és egy orgazda – a szerk.), nálunk 17 napja próbálkozunk, de még nem vitték el a kerékpárt. Ez jó hír, azt jelentheti, hogy itt profi biciklitolvajok nem nagyon garázdálkodnak, inkább az alkalmi lopás lehet a jellemző. Persze mindez csak feltételezés” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak Dovalovszki András, a Tolvajkergetők helyi csoportjának tagja kedden. A szegedi kerékpáros aktivista kiemelte, hogy őket egy kerékpárbolt támogatja 200 ezer forintos csalibringával – azért kell ekkora érték, hogy ne csak a szabálysértési eljárás kategóriájába essen a bűntett, hanem zártöréssel nagy értékre elkövetett lopásként lehessen vádat emelni, amiért akár három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhető a bűnöző. „Jelenleg 10 fő alkotja a csapatot. Van egy irányítónk egy laptop mögött, aki konferenciabeszélgetéssel kommunikál a terepen dolgozó csapattagokkal, hogy épp merre ’mozog’ az ellopott kerékpár. Amint megvan a helyszín, egy másik rádiós jeladóval pontosítjuk a koordinátákat, és már hívjuk is a rendőröket” – avatott be a nem is túl bonyolult műhelytitkokba a szegedi tolvajkergető. Dovalovszki Andrástól megtudtuk, hogy a Móravároson pihenő kerékpárjukat kedd hajnalban már megbolygatták, megcsavargatták a zárat, úgyhogy hamarosan a szegediek is áteshetnek a tűzkeresztségen. Ez a beszélgetésünk után, az esti órákban meg is történt.

Egy nyomkövetős kerékpár lopásának története

brigalopas02_gs

Szegeden 17 nap próbálkozás után június 25-én kedd este vitték el a csalibiciklit Móravárosról. A helyi csapat pár perccel a riasztás után már a megbeszélt találkozó helyszínén, a Vám téren volt. A jeladó szerint a Cserepes sori romatelepre vitték a bringát, a tolvajkergetők ekkor értesítették a rendőröket. A kerékpáron volt egy másik jeladó, ami szakaszonként ad jelet, ezért egy ideig az udvarokra be-bevilágítva keresgélték a biciklit. A jel aztán kisvártatva megérkezett, így a rendőrök ismét visszatértek, és az egyik ház fészerében megtalálták az ellopott biciklit. A család mindent tagadott, ám a tényekhez tartozik, hogy az egyik idősebb fiút – aki a “rajtaütéskor” épp nem volt otthon – korábban már előállították kerékpárlopás miatt. A feljelentést megtette a csapat, a rendőrök vettek ujjlenyomatokat a kerékpárról, de az eljárás hosszadalmas lehet a jogi procedúrák miatt. Az akció sikerén e tény mit sem csorbít, a vidéki csapatok közül Debrecen és Győr után Szegeden is sikerrel járt a csalibicikli, már csak a tolvajra kell rábizonyítani tettét. Ha sikerül, a bűnös – mivel zártöréssel vitte el a 200 ezer forintos gépet – nagy értékre elkövetett lopásért akár börtönt is kaphat.

Nem éppen jó hír viszont, hogy a BTK módosítása miatt a nagy értékre elkövetett lopás 200 ezer forintos határa júliustól 500 ezer forintra emelkedik, így a tolvajkergetőknek félmilliós bicikliket kell ezentúl csalinak használniuk a hatékony elfogáshoz, és kézre kerített bűnöző méltó megbüntetéséhez…

A riportunkban szereplő fényképek illusztrációk, nem valós bűnesetet jelenítenek meg!

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle.

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál