Közélet

Nem várható újabb árhullám a Dunán

Nem várható újabb árhullám a Dunán

2013. június 17., hétfő
Nem várható újabb árhullám a Dunán

Az elmúlt napokban a Duna vízjárását befolyásoló, nagy területre kiterjedő, jelentős csapadék nem volt és a jövő hét közepéig nem is várható, így a szakemberek nem számítanak újabb árhullámra a Dunán - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) legújabb közleményéből.

Az OMIT szakembereinek irányításával az árhullám levonulását követő védekezés ütemezetten zajlik. A szakemberek az egységeket a tetőzés után várható árvízi jelenségek kezelésére. A gátak állapotát folyamatosan ellenőrzik, a kritikus helyeken meghozták a megfelelő intézkedéseket. Bajánál a víz szintje vasárnap estére a III. készültségi szint (900cm) alá süllyedt, ezzel a Duna hazai szakaszain már sehol sincs II. fok feletti készültség. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb adatai szerint hétfőn délelőtt Nagybajcsnál 466 centiméteres volt a Duna vízállása, ami csaknem 4 és fél méterrel marad el a csaknem 10 nappal ezelőtti rekordtól. Komáromban és Esztergomban is 4,5 méter környékére apadt a vízszint, szemben a 8 méter feletti rekordokkal. Budapesten legutóbb 559 centimétert mértek, ami csaknem 3 és fél méterrel alacsonyabb, mint az egy héttel ezelőtti tetőzéskor mért 891 centiméter. Pakson több 220 centimétert, Baján és Mohácsnál pedig már több mint egy métert apadt a folyó. Az OMIT tájékoztatása szerint befejeződött a dunai árvíz légi felmérése. Az OVF megbízásából végzett repülőgépes felmérés mintegy 1250 négyzetkilométernyi területet érintett a Duna teljes vonalán. A 2800 kilométeres repülési útvonalon 8600 felvétel készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.