Közélet

Nehéz lesz cigarettához jutni

Nehéz lesz cigarettához jutni

2013. június 25., kedd
Nehéz lesz cigarettához jutni

A Népszabadság szerint kemény napoknak, heteknek nézhetnek elébe a megrögzött dohányosok: júliustól leszűkül a cigaretták vásárlási lehetősége, és később, ha az összes beígért nemzeti dohánytrafik megnyílik, akkor is érheti kellemetlen meglepetés a "füstölgőket".

A lap keddi száma szerint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt.-nél elmondták: 5297 trafikos ígérte, hogy július elsejéig megnyitja üzletét. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb adatai szerint ugyanakkor az 5400 trafiknyertesből eddig mindössze 4525 vállalkozó adta be a dohánykereskedelemre feljogosító vámhatósági engedélykérelmet, és ebből csupán 3021 kapta meg. A koncessziós jogot nem nyert hagyományos trafikok, boltok július 1-jéig még vásárolhatnak és 15-ig eladhatnak cigarettát, azonban a helyek zöménél már ezen a héten elfogy a dohánytermék, újat pedig már nem rendelnek. A dohánygyárak ugyanis bizalmatlanná váltak búcsúzó üzleti partnereikkel szemben, már csak készpénzért szállítanak árut, míg a július idusa után a kiskereskedő nyakán maradt termék árát csak augusztus közepére ígérik visszafizetni. Számos olyan városrész vagy terület lesz, ahol egyáltalán nem lehet majd cigarettához jutni. A trafiktörvényben nem szabták meg, hogy minimálisan mekkora távolság lehet két trafik között, így országszerte szaporodnak a koncessziós területek legforgalmasabb részein lévő "trafikutcák", míg más városrészekben képtelenség lesz dohányhoz jutni - olvasható a lapban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.