Kultúra

Múzeumok éjszakája országszerte 350 helyszínen

Múzeumok éjszakája országszerte 350 helyszínen

2013. június 12., szerda
Múzeumok éjszakája országszerte 350 helyszínen

Abasártól Zsámbékig 187 vidéki és 106 fővárosi kulturális intézmény összesen 350 helyszínen várja különleges programokkal a 11. Múzeumok éjszakájának látogatóit június 22-én.

Eddig csaknem 300 múzeum, tájház, könyvtár és egyéb intézmény jelezte részvételét az idei Múzeumok éjszakáján, a helyszínek listája azonban folyamatosan bővül - mondta el a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) a kultúráért felelős államtitkár.

Halász János

közölte, a programsorozat büdzséje 35 millió forint, ebből 28 milliót a központi költségvetés, 7 milliót a Nemzeti Kulturális Alap áll. A jegyárak nem emelkedtek: a felnőttek 1500, a 6-18 év közötti gyermekek 600 forintért válthatnak karszalagot, amely a különjáratokra is érvényes. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az ország 2013-ban ünnepeli Weöres Sándor és Gárdonyi Géza születésének 100, illetve 150 éves évfordulóját. Az Egri csillagok írójára többek között a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a Molnár C. Pál Műterem-múzeum és az egri Dobó István Vármúzeum emlékezik programokkal, míg Weöres Sándor előtt a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Írószövetség, a Mese Múzeum, a székesfehérvári Vörösmarty Könyvtár és a körmendi múzeum rendezvényei tisztelegnek. Halász János kiemelte a vidéki programkínálat idei gazdagságát: Kecskeméten például 40 helyszínen várják a közönséget a Múzeumok éjszakáján. Az államtitkár szólt a múzeumok támogatásáról is, beszámolója szerint a 13 országos hatókörű múzeum fenntartására a költségvetés 6,9 milliárd forintot fordít 2013-ban. A korábbi megyei múzeumok működtetéséhez az megyeszékhelyek 2,4 milliárd forintot kapnak az államtól, a kisebb települések múzeumi intézményeinek 1,05 milliárdos támogatás jut, az önkormányzati fenntartású múzeumok programjainak támogatására pedig további 300 milliós pályázati keretet hirdettek meg.

Hammerstein Judit

kultúráért felelős helyettes államtitkár az MKVM új állandó kiállítását nyitotta meg. Az intézmény nehéz éveket tudhat maga mögött: két költözés és egy fenntartóváltás is nehezítette az MKVM munkatársainak dolgát, akik azonban gyorsan berendezkedtek jelenlegi, óbudai telephelyükön, és az impozáns látványraktár, valamint a Krúdy Gyula-emlékszoba mellett színvonalas állandó tárlatot hoztak létre - emlékeztetett. A kiállítás a magyar kereskedelem elmúlt 200 évét tekinti át, bemutatva többek között a cégérek, cégtáblák történetét, a vásárok, piacok világát, a mérőeszközök fejlődését, a bolthálózatok kialakulását és a kereskedelmi oktatás történetét. A Múzeumok éjszakájának programjairól a www.muzej.hu honlapon találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.