Egészség

MOK: a háziorvosok nem kaptak béremelést

MOK: a háziorvosok nem kaptak béremelést

2013. június 20., csütörtök
MOK: a háziorvosok nem kaptak béremelést

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az egészségügyi alapellátásban dolgozó mintegy 30 ezer ember, háziorvosok, házi gyermekorvosok, alapellátó fogorvosok és a praxisaikban tevékenykedő szakdolgozók tavaly nem kaptak, és - az eddig ismert tervezetek alapján - idén sem kapnak béremelést.

A MOK csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált a 2013-ra bejelentett egészségügyi béremelésről szóló hírekre és nyilatkozatokra.

Selmeczi Gabriella

, a Fidesz szóvivője szerdán arról beszélt, hogy ha pénteken a parlament elfogadja az erről szóló indítványt, akkor újabb 95 ezer egészségügyi dolgozó fizetése emelkedik. Erre idén 30 milliárd forintot fordítanak.

Szél Bernadett

, az LMP társelnöke közleményében azt írta: az egészségügyi béremelés előrelépést jelent, viszont sajnálattal látják, hogy az alapellátás megint kimaradt a bérfejlesztésből. Az LMP szerint nagy szükség van a háziorvosi ellátás megerősítésére, ahogyan a kormány korábban ígérte is. Azt várják, erről ne feledkezzenek meg - hangsúlyozta a független országgyűlési képviselő. A MOK közleményében kifejtette, hogy tavaly november elsejétől a háziorvosi praxisok átlagosan 70 ezer forintos bevételnövekményt kaptak kártyapénzemelés formájában, a fogorvosi praxisok pedig ennek a felét sem. "Ez nem béremelés" - szögezte le a MOK. Ezt az összeget elsősorban a praxisok szükségszerű gazdasági egyensúlyba hozására kell fordítani, "béremelésre nem vagy csak alig-alig jut belőle" - tették hozzá. A MOK szerint ha ezt a havi 70 ezer forintot teljes egészében béremelésre lehetne fordítani, - a kötelezően levonandó közterhek után - az alapellátó szakorvosoknak nagyjából havi bruttó 25 ezer, a szakdolgozóknak pedig alig bruttó 10 ezer forint emelést tudnának adni. Összevetésül a MOK felhívta a figyelmet arra is, hogy ugyanezen időszakban a járó- és fekvőbeteg-ellátásban dolgozó szakorvosok jelentős része összesen csaknem bruttó 110 ezer forint garantált béremelésben részesül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.