Közélet

Meghaladhatja a megszűnt hazai cégek száma az újakét az idén

Meghaladhatja a megszűnt hazai cégek száma az újakét az idén

2013. június 29., szombat
Meghaladhatja a megszűnt hazai cégek száma az újakét az idén

Fordulhat a trend a magyar cégvilágban, az idén a megszűnt társaságok száma meghaladhatja az újonnan alapítottakét az Opten céginformációs szolgáltató előrejelzése szerint.

A legutóbbi időkig több vállalatot alapítottak Magyarországon, mint amennyi megszűnt, 2011-ben például csaknem kétszeres volt az alapítások száma a törlésekéhez képest. Az Opten előrejelzése alapján azonban az idén először mintegy 1,2-szer nagyobb lehet a cégjegyzékből kivezetett cégek száma, mint az újonnan alapítottaké. A megyék cégfluktuációs értékei az Opten indexe alapján erősen ingadoznak, de általánosságban csökkennek. Az utóbbi években a három leghektikusabb megyének Nógrád, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg számított a céginformációs szolgáltató szerdai közleménye szerint. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye esetében a cégfluktuációs index meredeken csökken, az elmúlt három évben az igen magasnak számító mintegy 22 százalékról 15 százalékra javult, és idén 12 százalék körüli értéket vehet fel. Nógrád megye indexe viszont folyamatosan 16-17 százalék körüli, ezzel tavaly az utolsó helyre került a stabilitási listán, idén pedig a rendelkezésre álló adatok alapján még inkább meg fogja haladni a többi megye fluktuációs arányát. Az adatok alapján a legstabilabb megyének Pest (Budapest nélkül), Vas, Tolna, Győr-Moson-Sopron és Baranya számít. A végrehajtások arányát tekintve Somogy és Tolna megye magasan a legveszélyesebb terület - közölte az Opten. Ez valószínűleg arra is visszavezethető, hogy a nagy végrehajtási arányú vendéglátó- és építőipar felülreprezentált, míg a biztonságosnak tekinthető infokommunikációs és tanácsadói szektor alulreprezentált ezekben a megyékben. 2010-ben még Baranya megye volt az első helyezett, de tavaly óta több mint 7 százalékot javult a végrehajtások tekintetében, megközelítve az országos átlagot. A legbiztonságosabb megyék közé tartozik Zala, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar. Ezeken a területeken jellemzően felülreprezentált az alacsony végrehajtási aránnyal rendelkező mezőgazdaság, így ezek az országrészek ebből a szempontból sokkal stabilabbak is. Összességében ugyanakkor a végrehajtások aránya lassan növekvő tendenciát mutat az egész országban. A céginformációs mutatók szerint Zala az egyik legkérdésesebb: bár rendkívül alacsony végrehajtási arány jellemzi, mégis az egyik legveszteségesebb megye. A számok tükrében a zalai cégek még profitábilis működésük és likviditásuk rovására is időben rendezik számláikat, elkerülendő egy esetleges végrehajtási eljárást.

Tóth Tamás

, az Opten ügyvezető igazgatója szerint az adatok egyik lehetséges értelmezése az, hogy a Zala megyei cégek az üzletileg etikus viselkedés hosszú távú hasznát a rövid távú nyereségességnél többre becsülik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.