Közélet

Kétezer nyílvessző szeli Ópusztaszer egét szombaton

Kétezer nyílvessző szeli Ópusztaszer egét szombaton

2013. június 27., csütörtök
Kétezer nyílvessző szeli Ópusztaszer egét szombaton
ijasztalalkozo10_gs

Közel kétezer nyílvessző szeli majd az eget szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A Nyílzáporon idén is hagyományőrzők, lovasíjászok, solymászok idézik fel a régmúlt korok emlékét.

Immáron hetedik alkalommal rendezik meg június 29-én, szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Nyílzápor és Íjásztalálkozó című hagyományőrző rendezvényt. A családoknak szóló program délelőtt 9 órakor, íjász regisztrációval kezdődik. A hadi bemutatók és kiállítások mellett, bábelőadás, gólyalábas vásári komédia, középkori duda és dobmuzsika, szeri praktika – gyógyító növények kiállítás, solymászat, kemencében sütés és nomád ételek kóstolója lesz. Több száz hadi hagyományőrző harcos a 907-es pozsonyi csata emléke előtt tisztelegve, szabadtéri hadijáték keretében idézi meg a kárpát-medencei, első magyar honvédő háborút. Délután 4 órakor a Világ legnagyobb együttlövése kerül megrendezésre, amikor ünnepi aktusként közel 2000 harcos lövi ki egyszerre nyilait. Az egész napos rendezvény szertűzzel és moldvai zenével záródik, este 6 órakor. Mindenkit várnak a szervezők, akik az íjászat, a nomád harci kultúra és életmód szerelmesei, valamint azokat is, akik egy igazi, hétvégi kikapcsolódásra vágynak.

Programok

9:00

Íjászregisztráció

10:00

Bábosok előadása a Langaléta Garabonciások jóvoltából – Emlékpark területe

10:30

„A lovasíjászat története” időszaki kiállítás megnyitója – Csete-jurta (Magyarok Világszövetsége pavilon)

10:30

Terelési bemutató – Terelő karám

11:00

Honfoglalás-kori lovas bemutató az Ópusztaszeri Akhal Ménes jóvoltából, élő zene az Ördögfű zenekarral – Nomád Park

12:30

„Perseus királyfi csodálatos tettei” az Ort Iki Báb- és Utcaszínház előadásában – Emlékpark területe

13:00

X. századi magyar és avar gyalogos vívásbemutató – Nomád Park

13:40

Lovas hadibemutató a Kassai Lovasíjász Iskolával – Nomád Park

15:10

Arany Zoltán és Társai középkori duda- és dobmuzsikája – Kun halom mellett

15:50

Íjászok gyülekezője a nyílzáporhoz, az íjászhad kivonulása a csatajelenethez – Kun halom mellett

16:00

Nyílzápor, a pozsonyi csata emlékezete hatalmas történelmi élőképpel – Emlékpark területe

17:30

Az Ort Iki Báb- és Utcaszínház gólyalábas vásári komédiája – Emlékpark területe

18:00

Ünnepzáró szertűz, moldvai zenével – Nagysátor mellett

Egész napos programok:

„A lovasíjászat története” időszaki kiállítás – Csete-jurta (Magyarok Világszövetsége pavilon) - Áldosfőzés, kovácsolás, gyékényfonás, rovásírás tanítás, szövés, nemezelés, hagyományőrző játszótér – Nomád Park - Szeri Praktika – Monostor romok - X. századi vitézek haditábora – Királyhalom mellett - Hagyományőrző íjász programok (különböző íjászati módok kipróbálása) – Királyhalom mellett és a Nomád Parkban - Solymász bemutató a Magyar Solymász Szövetséggel – Nomád Park bejárata - Kemencében sütés, darálás, morzsolás, varrás, muzsikálás, családi programok, sárkányölő bábjáték – Skanzen - Étel-ital a duttyánokban A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.