Közélet

Juhász Gyula-ugróiskola a Jugyunál + FOTÓK

Juhász Gyula-ugróiskola a Jugyunál + FOTÓK

2013. június 30., vasárnap
Juhász Gyula-ugróiskola a Jugyunál + FOTÓK
ugroiskola_12_va

Egy Juhász Gyula-versidézet elevenedik meg azon a különleges ugróiskolán és hozzá tartozó táblán, amelyet a Boldogasszony sugárúton készítettek a Szegedi Irodalmi Körkép pályázat keretében.

Huszonnégy számozott, és három betűvel ellátott téglából raktak ki ugróiskolát a Boldogasszony sugárút 6. szám előtt. A projekt keretében egy tábla is készül az SZTE JGYPK épületének falára, s az irodalmi emlékhely

Juhász Gyula

Este az Alföldön című versének első szakaszát rejti. A Szegeden működő Lajtorja Fiatal Alkotóművészek Kulturális Egyesület Szegedi Irodalmi Körkép című pályázatával a városhoz kötődő jelentős irodalmi emlékhelyek nem szokványos megvalósítását végzi. A pecsétes téglákból a járdába süllyesztett különleges ugróiskolát

Kiss Ferenc

,

Ágoston Lóránt

és

Huszár Imre

készítette. Az alkotóktól megtudtuk, két kulcsszava miatt választották az Este az Alföldön című költemény első versszakát. Megjelenik benne az „alkony” szó, ami Juhász Gyula sajátos szimbolikus-búsongó világát képviseli, míg az „alázat” a mű megalkotásának és lehetőleg aktív befogadásának is alapmozzanata kellene hogy legyen. Ágoston Lóránt portálunknak elmondta, a járókelőket egy interaktív művészetbefogadásra szeretnék ösztönözni. Azért választották az ugróiskolát, mert generációk óta ismerik és szeretik, így ezzel a játékos módon szeretnék közelebb hozni mindenkihez Juhász Gyula költészetét. A Lajtorja Fiatal Alkotóművészek Kulturális Egyesület tervei szerint öt helyszínen helyeznek el különböző alkotásokat, mely az utca emberét hivatott megállítani és megidézni jelentős irodalmárok alakját. Céljuk, hogy ne megszokott vizuális megoldásokkal, hanem játékos, interaktív módon, a költői idézetekkel az aktív, cselekvő befogadást népszerűsítsék. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar épülete előtti ugróiskola mellett irodalmi emlékhely létesül a Tömörkény utcában, ahol mozaik díszburkolat készül, a Vitéz utcában színezett járdafelület és bronzplakett fogadja majd az arra közlekedőket. Sziluett alak és verssor lesz a Juhász Gyula utca 6. szám alatt, míg a Horváth Mihály utcában a „vers dobozban” alkotást lehet majd megtekinteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.