Közélet

Irreális tojásakciók az üzletekben?

Irreális tojásakciók az üzletekben?

2013. június 28., péntek
Irreális tojásakciók az üzletekben?
tojas_bolt_gs

Jóval a termelési önköltség alatt árusítja több kiskereskedelmi élelmiszerlánc is az étkezési tojásokat - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Baromfi Termék Tanács (BTT).

A BTT szerint előfordul olyan akció is, amelyben 18,9 forintos darabonkénti árat állapítottak meg, ez 14,88 forintos áfa nélküli, nettó árnak felel meg. A termelői önköltség viszont darabonként 18 forint körül mozog a BTT szerint, ezért az élelmiszerláncok árleszorító eladásai súlyos károkat okoznak az egyébként is veszteséges legális tojáspiaci szereplőknek. A tojástermelők átadási árai ma darabonként 13,0-13,5 forint, az ezeknek megfelelő bolti fogyasztói árak pedig 25-58 forint között mozognak. A BTT felhívja a figyelmet arra, hogy a tisztességes gazdálkodók az önköltség alatti átadási árak miatt darabonként átlagosan 5-6 forintot veszítettek az utóbbi időszakban, ezért többen felszámolták tojótyúkállományukat, így a hazai étkezési tojástermelés csökken. A közleményben felhívják a figyelmet: a legális piaci szereplők esélyeit tovább rontja, hogy egyre-másra jelennek meg bizonytalan származású és "értelmezhetetlenül" alacsony árú étkezési tojások a hazai boltokban. Feltételezhető, hogy ezek jelentős része külföldről, fekete értékesítési csatornákon jut a magyar piacra. Az illegális eladások - hangsúlyozza a BTT - jelentős árletörő hatást fejtenek ki, ezért komoly károkat okoznak az egyébként is veszteséges legális tojástermelőknek. A súlyossá vált piaci és jövedelmezőségi gondok miatt a terméktanács tárgyalásokat folytat a Vidékfejlesztési Minisztériummal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.