Közélet

Gyűrűt kaptak a Vadkerti tér gólyafiókái + VIDEÓ, FOTÓK

Gyűrűt kaptak a Vadkerti tér gólyafiókái + VIDEÓ, FOTÓK

2013. június 29., szombat
Gyűrűt kaptak a Vadkerti tér gólyafiókái + VIDEÓ, FOTÓK
golyagyuruzes14_gs

Szegedi és röszkei gólyafiókák lábára került gyűrű péntek délután: a 4-5 hetes madarakat kétféle azonosítóval is ellátták, így később a világ bármelyik pontján felismerhető, hogy hol fészkeltek. Az egyik fiókát fészkéből lehozva a gyerekek is megsimogathatták.

Országszerte száznál is több gólyára került azonosító Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) "Gólya Road Show"-ja keretében. Az egyesület Csongrád megyei csoportja péntek délután két fészket is felkeresett: Röszkén a Polgármesteri Hivatal kéményének lakói, Szegeden pedig a Vadkerti tér gólyafiókái kaptak gyűrűt a lábukra.

Kevés a fészek Szegeden

"Eddig Hódmezővásárhelyen, Röszkén és Szegeden kerestük fel a fészkeket, a megyéből még Makó van hátra. Gyűrűzés során figyelni kell a fiókák korára, 4-5 hetes korban az ideális ezt elvégezni, hiszen akkor már elég nagyok a gyűrű felhelyezéséhez, viszont még kicsik ahhoz, hogy kiugorjanak a fészekből" - magyarázta

Lovászi Péter

ornitológus, aki a Vadkerti tér három gólyafiókáját is meggyűrűzött. Kétféle azonosítót kaptak a madarak: a fémből készült darabot élethosszig viselni fogják, míg a műanyag nem olyan tartós, viszont távolról is leolvasható róla a három betűből és egy számból álló kód. http://www.youtube.com/watch?v=MhBZga7r2IY Szegeden sajnos nincs sok dolguk az ornitológusoknak a gólyák gyűrűzésével kapcsolatban, hiszen körülbelül 4-5 fészek van a városban - ennek valószínűleg a magas beépítettség és az ebből következő táplálékhiány az oka. A Vadkerti téren harmadszorra gyűrűznek a szakemberek, várhatóan azonban nem itt találkoznak újra a megjelölt egyedekkel. Mint megtudtuk, a gólyák szinte sosem ugyanabba a fészekbe térnek vissza, néhány száz kilométeres körzetben foglalnak el maguknak egy tetszőleges otthont, ahol kikölthetik fiókáikat. Többek között ennek a vonulásnak a tanulmányozására is jelölik meg őket a gyűrűvel, amelynek köszönhetően sokszor igen érdekes adatokat is feljegyezhetnek. Hazai, kék színű azonosítóval ellátott madarat jegyeztek fel például Tanzániában is.

Mégsem ég le a ház, ha fecskéket fogunk

Közkeletű tévedés, hogy a madarak nem fogadják vissza a fiókákat, ha emberszagot éreznek rajtuk, hiszen a szaglásuk sem olyan, mint az emlősöké - tudtuk meg az ornitológustól, aki ennek szellemében az egyik fiókát is lehozta a fészekből, hogy a gyerekek közelebbről is megcsodálhassák. "A néphiedelem néhol úgy tartotta, hogy ahol bántják a fecskefiókákat, ott leég a ház - ezt valószínűleg inkább azért mondták, hogy a gyerekek ne bántsák a fészkeket" - magyarázta Lovászi Péter az aggódó szülők kérésére, miközben a földre lapult gólyafiókát simogatták a gyerekek. A sokadalomtól kissé megilletődött fiókát - miután megkapta "ékszereit" és a gyerekek is búcsút vettek tőle - a szakember visszahelyezte a fészkébe, melyet várhatóan nyár végére megerősödve, saját szárnyán hagyhat majd el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.