Közélet

Forró kaland a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

Forró kaland a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

2013. június 21., péntek
Forró kaland a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK
SZS20130620_allatkert_001

Hűsölés a medencében és az árnyékban. Minden lakónak más technikája van a forróság átvészelésére. A Szegedi Vadasparkban jártunk, ahol jeges finomságokkal frissítették fel a tigriseket, az oroszlánokat és a cerkófmajmokat.

Endrédi Lajos

, a Szegedi Vadaspark gyűjteményi részlegvezetője vezetett körbe minket csütörtökön a nap legmelegebb időszakában, hogy megmutassa, milyen módszerekkel segítenek az állatoknak elviselhetőbbé tenni a forró nyári napokat. Túránk során elárulta, nem minden vadállat szereti a hűsítést: a tajgai klímához szokott rozsomák például kifejezetten utálja, ha vízzel permetezik. Ám vannak állatok, akik magukról gondoskodnak. A felnőtt tevék bár furcsa látványt nyújtanak kopaszon, nagy melegben bizony levetik bundájuk legnagyobb részét. A tevebébik ellenben nem vedlenek ilyen látványosan, az ő bundájuk még nem melegít annyira, hogy zavarja őket. A pingvinek és a fókák láthatóan jól tűrik a szokatlanul meleg időt, medencéjükben mindig friss víz kering. A vízilovakat is csak az orrnyílásaikról lehetett felismerni, annyira mélyen elmerültek a medencében.

Jégbe hűtött nasi

Utunk első állomása a tigrisek karámja volt, ahol az egyik nagymacska éppen a fák hűsítő árnyékában pihent, míg a másik fürdőt vett direkt erre a célra kialakított medencéjükben. Endrédi Lajos két gondozó segítségével jégbe hűtött húsmixet dobott be az állatoknak, akik azonnal kaptak az alkalmon, és magukhoz ragadták a nyalánkságot. A nőstény és a hím oroszlán még össze is veszett a jeges csemegén. A hím először maga alá gyűrte a megkaparintott zsákmányt, de a villámháborúból végül a nőstény került ki győztesen, aki diadalittasan távozott, majd az árnyékban nyalakodott a jeges ételen.

A három cerkófmajom is kíváncsian csüngött a ketrec oldalán, amikor meglátta, hogy a gyűjteményi részlegvezető tálkában hoz valamit számukra. Jégbe fagyasztott banánt és gyümölcsöket kaptak, amit először kíváncsian megnyalogattak, majd miután megállapították, hogy finom, a domináns nőstény magához vette. Cerkóféknál bizony nem könnyű az élet, ügyelve be kell tartani a hierarchiát. A kíváncsi fiatal egyedeknek ki kell várniuk sorukat. Endrédi Lajos utunk célállomásánál azt mondta, a majmokat ezzel a módszerrel nem csak a hűsölésre, hanem a tréningezésre is rá lehet venni. Bár nem osztozkodnak, mind kíváncsiak a jeges csemegére, ami elősegíti köztük a kommunikációt és erősíti a csapatszellemet.

Extrém szélsőségek télen és nyáron

A vadaspark gondozói minden nap, váltott műszakokban járják a vadak ketreceit, hogy ellenőrizzék a vízkészleteket és a lakók állapotát. Ha valamelyikük furcsán viselkedik, esetleg betegségre utaló jeleket produkál, akkor az intézmény orvosi rendelőjébe viszik és kezelik. Bár még korai a télről beszélni, a szakember felhívta a figyelmünket a téli időszak veszélyeire is. Különösen a zsiráfokra kell vigyázni egy-egy ónos eső után vagy a felázott sáros talaj miatt, ugyanis ezek az állatok könnyen eltörhetik lábukat. Óvintézkedéseik eddig sikeresek voltak, egy zsiráfot sem ért eddig baleset. Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.