Közélet

Fidesz: korruptnak tartja a magyar gazdákat a baloldal

Fidesz: korruptnak tartja a magyar gazdákat a baloldal

2013. június 14., péntek
Fidesz: korruptnak tartja a magyar gazdákat a baloldal

A Fidesz Gőgös Zoltán szocialista képviselő péntek délelőtti parlamenti közbekiabálásából arra következtet, hogy a baloldal korruptnak tartja a magyar gazdákat. Az érintett ellenzéki képviselő ugyanakkor az MTI-nek azt mondta, a kabinet és nem a gazdák megvesztegethetőségére célzott az Országgyűlés ülésén.

"Pénz kérdése" - ezt kiabálta be

Gőgös Zoltán Fazekas Sándor

vidékfejlesztési miniszternek, amikor a tárcavezető a jobbikos

Balczó Zoltán

napirend előtti felszólalására válaszolt. A Ház jobbikos alelnöke a külföldiek magyar termőföld-vásárlási feltételeiről kérdezte a minisztert, aki erre reagálva közölte, az új földtörvény értelmében csak helyben lakó földművesek vehetnek földet, amennyiben azt a helyi közösségből alakult földbizottság jóváhagyta. A szocialista politikus ekkor szólt közbe, amit Fazekas Sándor a magyar gazdák megsértésének nevezett és visszautasított. "Az MSZP nem engedheti meg, hogy ilyen véleményt formáljon a magyar gazdákról" - fogalmazott a tárcavezető, ami "Így van!" felkiáltást és tapsot váltott ki a kormánypárti padsorokból. A parlament ülését követően a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Fidesz is közleményben bírálta a szocialistákat. A tárca az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában méltánytalannak minősítette, hogy Gőgös Zoltán "ellenzékbe szorulva nem hagyja békében dolgozni a termelőket, állattartókat" és "minden eddigi tetténél is szemtelenebbül korruptnak nevezte a magyar gazdákat". A minisztérium közleményében úgy fogalmaznak, a szocialista kormányok idején a családi gazdaságokat háttérbe szorította a hatalombarát nagybirtokos lobbi; minden állami termőföldet a baloldal mögött álló mamutvállalkozások kaptak használatba, míg a kisbirtokos réteg és az agrárközéposztály fejlődése megtorpant. A Fidesz szerint "kibuktak a régi reflexek a szocialistákból". A kormánypárt úgy látja, Gőgös Zoltán parlamenti "elszólása" alapján a "szocialisták még ma is azt gondolják, hogy mindenki olyan korrupt, mint ők és minden csak pénzkérdés". "Rossz hírünk van a szocialistáknak: vége van a korrupt és kiárusító földpolitikának és vége van a nagybirtokosok korszakának, amikor spekuláns nagyurak egy kis kenőpénzért, szinte ingyen nagybirtokokhoz juthattak" - fejti ki a kormánypárt közleményében, hozzátéve: a Gyurcsány-Bajnai-kormány földpolitikájával szemben ma már nem pénzkérdés, ki juthat földhöz Magyarországon, hanem nyílt és átlátható pályázatokon kizárólag itt élő, itt dolgozó magyar gazdák és családi gazdaságok jutnak földhöz. Gőgös Zoltán az MTI megkeresésére elmondta, közbekiabálásával nem nevezte korruptnak a gazdákat, hanem a kormány megvesztegethetőségére utalt, amit szerinte egyebek mellett a trafikpályázatok lebonyolítása is alátámaszt. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, ezekből az esetekből kiindulva nyugodtan gondolhatja bárki, hogy Magyarországon jelenleg csak pénz kérdése a termőföldhöz, vagy a trafikhoz jutás kérdése. Hozzátette: a kabinet jobban tenné, ha a parlamenti bekiabálások helyett a gazdák dunai árvíz utáni kártalanításával, valamint a nehéz helyzetbe került pápai és hatvani állattartók sorsának rendezésével foglalkozna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.