Kultúra

Fényképes séta Szeged régi belvárosában

Fényképes séta Szeged régi belvárosában

2013. június 7., péntek
Fényképes séta Szeged régi belvárosában

A középkori eredetű, mára szinte teljesen átalakult régi belvárost, a Palánkot mutatja be régi fotók segítéségével Fári Irén és Simoncsics János frissen megjelent könyve. A „Palánk – Szeged belvárosa egykor” című kötetet június 10-én, hétfőn 17 órakor mutatják be a Móra Ferenc Múzeumban.

A Palánk Szeged középkori eredetű belvárosa, melynek főutcája az Oskola utca, központja pedig a Szent Demeter és a szerb templom voltak. A városrészt megkímélte az 1879-es nagyárvíz, a katasztrófát követő újjáépítés azonban már nem: a régi Palánk az építkezések, a dóm, majd a klinikatömb kialakítása után szinte teljesen eltűnt.

Fári Irén

és

Simoncsics János

frissen megjelent kötete a középkori hangulatú városrészben invitálja képzeletbeli sétára az olvasót. Régi fotókon keresztül mutatják be a Palánk házait, tereit, a könnyebb beazonosítást pedig térképrészletekkel és napjainkban készült fotókkal segítik. Az olvasók így többek között megismerhetik a Rosevelt és Dóm tér, valamint az Oskola és Somogyi utca régi arcát is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.