Sport

Fallabda: magyar és osztrák csapatbajnok is lett idén Sebők Benedek

Fallabda: magyar és osztrák csapatbajnok is lett idén Sebők Benedek

2013. június 4., kedd
Fallabda: magyar és osztrák csapatbajnok is lett idén Sebők Benedek
sebokbenedek_1_gs

Csapatbajnoki címet nyert az Alp-Favil Tisza Squash SE csapatával Sebők Benedek, aki emellett még három másik európai csapatbajnokságban is részt vett, Ausztriában pedig szintén bajnok lett.

Május végén

megnyerte a fallabda országos csapatbajnokságot

az Alp-Favil Tisza Squash SE felnőtt férfi csapata. A szegedi egység egyik húzóembere a 20 esztendős, négyszeres magyar bajnok

Sebők Benedek

volt, aki ezzel párhuzamosan még további három európai csapatbajnokságban is megmérettetett a szezonban. "A budapesti fordulóval kezdődött a csapatbajnokság, ahol mind a 12 meccsünket szettveszteség nélkül nyertük. A második körben is behúztuk mindhárom mérkőzésünket - ez a forduló volt a legfontosabb, ahol két legerősebb riválisunk felett tudtunk diadalmaskodni, az egyikkel szemben még számunkra is meglepő módon egy szettet vesztettünk, míg a másikkal 5 órás maratoni csatában győztünk 3-1-re. Az utolsó fordulóban május végén már tét nélkül játszhattunk, könnyedén hoztuk mindhárom meccset, legbelül már előtte éreztük, hogy megvan" - idézte fel a szezont a fiatal fallabdázó. A fallabdásoknál is szeptembertől júniusig tart a szezon, még téli szünet sincs közben. Az 5 éves kora óta játszó, számos junior bajnoki címmel büszkélkedő versenyző elmondta, az idei szezonban kevesebbet játszott itthon, hiszen a magyar csapatbajnoksággal párhuzamosan részt vett a finn első, az osztrák másod és a német harmadosztály csapatversengésében. "Csapatbajnokságban Németországban, Finnországban Ausztriában és itthon versenyeztem. Ausztriában a másodosztályban háromszor voltam kinn a szezonban a hat fordulóból, mindháromszor nyertünk, bár ebből az utolsó kör már csak formalitás volt. Ugyan még nem tudom, hogy az első vonalban folytatja-e osztrák csapatom, de már értesítettek, hogy amennyiben igen, akkor jövőre is számítanak rám" - árulta el a SZEGEDma.hu-nak a MEFOB-győzelemmel is rendelkező Sebők. Mint megtudtuk, nincs abban semmi meglepő, hogy egyszerre négy országban versenyzett idén. A fallabdában a külföldi játékosok szabadon igazolhatók, s adott versenyző akár több nemzeti kiírásban is versenyezhet egyszerre. "Volt olyan, hogy nem tudtam részt venni az egyik versenyen, mert a másikon voltam, a hazai versenyeket helyeztem előtérbe, azokból egyet sem hagytam ki" - utalt zsúfolt menetrendjére a szegedi tehetség, hozzá téve, ez csak a dicsőségről szól, pénzdíj nem jár a győzelmekkel.

sebokbenedek_2_gs

Az említett bajnokságok erőviszonyai kapcsán elmondta, a legerősebb a finn bajnokság, ahol 4-es és 2-es pályán játszott, s az északiaknál több profi, PSA-világranglista-helyezéses játékos is játszik, s nem csak a topjátékosok, de a középmezőny is erősebb, mint a magyar. Második helyen a négyből a magyart említi a szegedi squashos, hiszen itthon is első vonalban szerepelhet. Németországban a nagyon erős harmadosztályban játszott, általában az 1-es pályán, ahol remek meccseket lehetett vívni. Ez a szint egyébként csak árnyalatnyival gyengébb a hazai csapatbajnokságnál. A sor végére marad az osztrák másodosztályt, ami nem túl nehéz, állítja Sebők Benedek, aki nemzetközi szereplése mellett a fontosabb versenyeket itthon sem hagyta ki, a csapatbajnoki megmérettetés mellett a magyar kupában is szerepelt. A következő idényben azonban többet szeretne itthon versenyezni. "Mindenképp fogok indulni a magyar ranglista-versenyeken, mert most a 13. helyre vagyok rangsorolva, de nem az a realitás. Voltam egy rövid ideig 6. is, általában a 6-8. hely között szoktam lenni, de a cél a top 5" - emeli ki a sportoló. A hazai fallabda nemzetközi helyzetét illetően elárulta: a magyar versenyzők általában junior szinten nyújtanak egy-egy kiemelkedő teljesítményt és szereznek helyezéseket a különböző nemzetközi körversenyeken, a felnőtt mezőnyben azonban nem tartozunk az élmezőnybe. Egyedül a profi pályafutását egy hónapja befejező

Krajcsák Márk

volt az, aki a világranglistán a 37-38. helyig menetelt, és éveken keresztül az első 50 környékén ingadozott. A magyar fallabdások a kontinensviadalokon egyébként a középmezőnyben szoktak szerepelni. S hogyan lesz a folytatás idén? "Most a tanulásra és a vizsgákra kell figyelmet fordítanom, azután tervezek egy nagyobb pihenőt és nyaralást" - mondta az SZTE GTK kereskedelem-marketing szakán második évét befejező Sebők. "Szeptember végén a csapattal megyünk a Bajnokok Ligája tornájára az olaszországi Riccionéba, ehhez egy 3-4 hetes felkészülést fogunk tartani augusztusban csapatszinten. Itt a világ legjobbjai ellen játszhatunk, akikkel szemben komoly tapasztalatokat gyűjthetünk a verseny során" - tette hozzá az ifjú fallabdás titán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.